Hrvatska i SAD potpisale novi sporazum o izručenju

N1

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u utorak je u Washingtonu s američkim kolegom Williamom Barrom potpisao ugovore kojima Hrvatska i SAD reguliraju izručenja te pružanje uzajamne pravne pomoći.

“Smatram da je to veliki iskorak, pogotovo vezano za ugovor o izručenju jer sadašnji datira iz 1901. godine”, kazao je Bošnjaković u izjavi Hini.

Postupci izručenja između Hrvatske i SAD-a do sada su se temeljili na Konvenciji o izdavanju krivaca između Kraljevine Srbije i SAD-a iz 1901. koji je Hrvatska nakon osamostaljenja preuzela sukcesijom.

Osim što nije u skladu sa suvremenom pravnom praksom dosadašnji ugovor o izručenju ne pokriva niz ‘modernih’ nedjela poput kibernetičkog kriminala, ali ni zlouporabu droge i niz koruptivnih kaznenih djela.



Bošnjaković je istaknuo da su potpisani ugovori bitno moderniji od onih koji su do sada bili na snazi, a i posljedica su sporazuma EU i SAD-a koji nalažu da svaka zemlja sa SAD-om svoje odnose regulira bilateralno.

“Ugovor o izručenju regulira cijeli postupak izručenja i tu su predviđeni svi procesni mehanizmi koji su nam značajni”, kazao je ministar.

Dodao je da su ugovorom regulirana i sva pitanja izuzeća kada postoje određene zapreke, ali i kaznenopravna ograničenja poput onoga da se ne mogu izručiti osobe koje su pravomoćno osuđene.

Ugovor vezan za uzajamnu pravnu pomoć, prema Bošnjakovićevim riječima, uglavnom regulira pitanja tehničke naravi kao što je, primjerice, osnivanje zajedničkih stručnih istražnih timova koji će moći raditi na području države u kojoj je počinjeno kazneno djelo.

Sklapanju novog ugovora pristupilo se jer postojeći pravni okvir nije bio dostatan i dovoljno učinkovit za unaprjeđenje međusobne suradnje dviju država u području pravosuđa i borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije te njihovog transnacionalnog širenja, kao i u borbi protiv terorizma, kibernetičkog kriminala i drugih teških kaznenih djela.

“Dakle ovo je veliki iskorak u odnosu na mehanizme i regulativu koju imamo između dvaju država”, ustvrdio je Bošnjaković.

Komentari