Hrvatska i Istra su za Nijemce TOP inozemna autodestinacija

Foto: Digna Imagem

Prema rezultatima godišnjeg istraživanja njemačkog autokluba ADAC ‘Routenplanner’, jednog od najvećih i najpopularnijih europskih autoklubova, Hrvatska je na drugom mjestu prema broju najčešćih upita njemačkih automobilista za putovanja tijekom ljetnog godišnjeg odmora i to odmah nakon Njemačke, izvijestio je direktor Predstavništva HTZ-a u Njemačkoj, Romeo Draghicchio.

“Znamo da je njemačko tržište naše najvažnije emitivno tržište, a unatoč trenutnoj situaciji interes za dolaskom Nijemaca u Hrvatsku ne smanjuje se. U odnosu na nama konkurentske zemlje na Mediteranu, uz sigurnost i dobru epidemiološku situaciju, naša komparativna prednost je blizina i dostupnost automobilom. Od početka srpnja Hrvatsku je posjetilo 107.000 Nijemaca koji su ostvarili 807.000 noćenja što je 90 posto rezultata noćenja ostvarenog u istom periodu lani”, istaknuo je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, dodavši kako je istraživanje pokazalo da je prema broju upita Istra najpopularnija regija, slijedi Gornja Bavarska, a na trećem mjestu je Dalmacija.

Istraživanje je obuhvatilo 85 tisuća upita tijekom svibnja i lipnja 2020. godine, a Hrvatska se s 14 posto upita, u odnosu na 9 posto od prošle godine, po prvi puta nalazi na visokom drugom mjestu, odnosno na prvom mjestu ako promatramo Njemačke inozemne destinacije. Prema istraživanju Njemačka se nalazi na prvom mjestu s 37 posto upita, dok se 11,5 posto upita odnosilo na Tursku koja je zauzela treće mjesto. Italija je, nakon lanjskog drugog mjesta, ove godine pala na četvrto mjesto, a Austrija je na petom mjestu.



Istra TOP regija za odmor i u doba korone

Također ADAC-ovo istraživanje o top regijama njemačkih autoturista u doba korone upravo među prvima je Hrvatska, odnosno Istra Kao i proteklih deset godina, Istra je i u ovim kriznim vremenima ostala prvi izbor članova njemačkog ADAC-a

Prema upitima članova najvećeg njemačkog autokluba koji su realizirani tijekom svibnja i lipnja, dva krizna pandemijska mjeseca, Istra je zauzela čvrstu poziciju na vrhu ljestvice najpopularnijih destinacija-regija u koje njemački gosti žele putovati.

Da je Istra najomiljenija regija za odmor njemačkih kampista, ADAC-a je prvi puta objavio u rezultatima iz 2010. godine. Od tada pa sve do prošle godine, cijelo jedno desetljeće, Istra je ostala najpopularnija regija na godišnjoj listi planiranih putovanja ADAC-ovih članova.

U članku pod naslovom “Na odmor automobilom: najpopularnije destinacije unatoč koroni” ADAC je 6. srpnja 2020. objavio rezultate najtraženijih putnih ruta svojih članova u razdoblju pred glavnu sezonu.

Hrvatska se među turističkim destinacijama po prvi puta pozicionirala na drugo mjesto, iza Njemačke, i to sa značajnim odmakom u odnosu na Italiju, koja je s drugog dospjela na četvrto mjesto, te na Austriju, koja je sada na petom mjestu.

Foto: Igor Zirojevic

Istraživanje je obuhvatilo 85.000 upita, realiziranih tijekom dva predsezonska mjeseca: na Njemačku se odnosilo 37 posto zaprimljenih upita za planiranje putovanja (prošle godine 30 posto), dok je Hrvatska ubilježila 14 posto upita (prošle godine 9 posto, na trećem mjestu). Među regijama, zanimanje za Istarski poluotok iskazano je kroz 11 posto svih upita, a slijedi njemačka Gornja Bavarska sa 6,4 posto.

U doba korona-krize većina je Nijemaca stavila odmor na čekanje pa je i broj planiranja ruta u promatranom razdoblju manji. Veće zanimanje nego prošle godine iskazano je za njemačke regije, a talijanske su ove godine izostale s ljestvice.

ADAC je najveći njemački i europski automobilski klub s više od 18 milijuna članova čiji kamping vodič predstavlja najvažniji izvor informacija.njemačkim gostima. U izdanju popularne “kamperske biblije”za 2020. hrvatski kampovi zabilježili su najveći rast kvalitete u Europi, među kojima istarski imaju najveću prosječnu ocjenu 4,1 (najveća je 5).

Najvišu kategoriju ADAC Superplatz za 2020. dobili su Aminess Sirena i Aminess Maravea Camping Resort u Novigradu, Val Saline i FKK-Camping Valalta u Rovinju, Lanterna Premium Camping Resort kraj Tara te Istra Premium Camping Resort u Funtani koji je osvojio i posebnu nagradu za inovacije i razvoj – ADAC Innovation & Progress Award 2020.

Komentari