Hrvatska četvrta po ‘izvozu’ korone u Njemačku

U Hrvatskoj se zarazilo 197 Nijemaca, pa se nalazi na četvrtom mjestu. Najviše se stanovnika Njemačke u proteklom periodu zarazilo u Španjolskoj, njih 1247. Na drugom mjestu je Turska (249 zaraženih), pa slijedi Nizozemska (203).

Institut Robert Koch (RKI) objavio je svoj redoviti tjedni izvještaj o stanju pandemije u Njemačkoj, u kojem se analizira i koliko se Nijemaca zarazilo koronom tijekom svojih godišnjih odmora u inozemstvu.

“Infekcije koronom, koje su se vjerojatno dogodile tijekom putovanja ili na odmoru, igraju sve veću ulogu u trenutnoj stopi zaraze u Njemačkoj”, konstatira RKI.

Od 28. lipnja do 25. srpnja prijavljena su 3662 slučaja u kojima su oboljeli vjerojatno bili izloženi koronavirusu u inozemstvu, prenosi Index.



Zanimljivo je primijetiti da je prije četiri tjedna zabilježeno samo pet slučajeva onih koji su se zarazili u Hrvatskoj, bilo je to krajem lipnja. Sredinom srpnja taj broj se popeo na 84 zaražena koja su u Njemačku došla nakon ljetovanja u Hrvatskoj.

Kada se brojke koje je objavio RKI stave u kontekst turističke sezone, Hrvatska zasad bolje stoji od svojih konkurenata Španjolske i Turske, ali je zato veća šansa da se njemački turisti zaraze koronom u Hrvatskoj nego u Grčkoj i Italiji.

Širenje korone povratkom s ljetnih odmora trebalo bi se usporiti novim pravilima za ulazak u Njemačku.

Komentari