Hrvatska 67. najutjecajnija zemlja na svijetu

Ilustracija Foto: flickr.com

Prema listi najutjecanijih zemalja svijeta koju objavljuje World Report i US News, SAD, Rusija i Kina i dalje su najmoćnije zemlje svijeta. Kod rangiranja zemalja u obzir se uzima utjecaj nacije, te politička, ekonomska i vojna moć. Lista je sastavni dio godišnje studije ‘Best Countries’ koja procjenjuje 80 zemalja na temelju odgovora 21 tisuće ispitanika, piše Insider.

Od zemalja bivše Jugoslavije najbolje je rangirana Srbija koja se našla na 44. mjestu liste. Srbija je opisana kao “mala država u centru jugoistočne Europe, s bogatom ratnom poviješću još od vremena srednjeg vijeka. Suvremena Srbija oslikava kontradikciju moderne Europe – kulturno je bogata, ekonomski razvijena, ali je i dalje vođena regionalnim suparništvom i etničkom tenzijom.”

Hrvatska je na 67. mjestu ljestvice, za razliku od prošlogodišnjeg 75. mjesta. US News i World Report o njoj piše sljedeće: “Hrvatska je nastala na raskrižju velikih povijesnih kretanja s istoka i zapada. Ta politička kretanja oblikovala su današnje granice koje obilaze oko Bosne i Hercegovine u središnjoj Europi i protežu se Jadranskim morem do Italije. Zapanjujuće priobalje lagano se preljeva prema Alpama i nastavljajući na sjeverozapad prema plodnim poljima oko Dunava.”, javlja N1

Listu najutjecajnijih zemalja možete vidjeti u nastavku:



25. Egipat

24. Brazil

23. Norveška

22. Singaput

21. Nizozemska

20. Švedska

19. Španjolska

18. Katar

17. Italija

16. Turska

15. Australija

14. Indija

13. Švicarska

12. Kanada

11. Ujedinjeni Arapski Emirati

10. Saudijska Arabija

9. Južna Koreja

8. Izrael

7. Japan

6. Francuska

5. Ujedinjeno Kraljevstvo

4. Njemačka

3. Kina

2. Rusija

1. Sjedinjene Američke Države

Komentari