Hrvati srušili rekord prijava potresa EMSC-u, u nekoliko minuta javilo se preko dvadeset tisuća ljudi

Europsko-mediteranski seizmički centar kod Pariza, poznatiji po kratici EMSC, nije primio više podataka građana o jednom potresu negoli je to bilo u utorak za potres koji se dogodio u 16.15 sati s epicentrom kod Petrinje, piše u četvrtak Večernji list.

U nekoliko minuta 22 tisuće ljudi obavijestilo ih je da je osjetilo trešnju, iako je bila riječ o slabijem podrhtavanju, aftershocku, nakon onog glavnog potresa nešto iza podneva.

Za taj potres, magnitude 6,4 broj obavijesti sigurno bi bio veći, no linije jednostavno nisu mogle izdržati toliki promet, govori Rémy Bossu, seizmolog i voditelj ekipe od devetero ljudi, čije usluge od proljetnog potresa u Zagrebu koristi velik broj Hrvata.

Njihova aplikacija Last Quake prva je koju će mnogi otvoriti čim osjete bilo kakvo podrhtavanje tla i na njoj će, za manje od 15 sekundi, vidjeti jesu li ih, u razdoblju kad se svako malo nešto trese, osjetila prevarila ili je zaista riječ o potresu, i to prije nego što će seizmički instituti i očitati, kamoli objaviti mjesto i magnitudu potresa.



EMSC detektira reakcije svjedoka na internetu i prije nego što seizmolozi daju tradicionalne podatke. Kako širitelji panike ne bi iskorištavali njihove objave komuniciraju s klijentima, a Hrvati sve bolje prihvaćaju njihova objašnjenja, donosi Večernji list.

Komentari