Hrvati među onima koji najviše prijavljuju potrese EMSC-u, u nekoliko navrata srušen sustav

Otkako je Zagreb pogodio potres jačine 5,5 u ožujku prošle godine, Hrvati su među ljudima koji EMSC-u najčešće prijavljuju da su osjetili potres.

U najnovijem potresu s epicentrom u Austriji, a koji se blago osjetio i u Zagrebu, našlo se brojnih komentara Hrvata, što na njemačkom, što na hrvatskom jeziku.

“Došla mama iz Zagreba da pobjegne od potresa pa sad i tu počelo tresti, 5 kilometara od nas!”, jedan je od komentara.

“Prvo u Hrvatskoj, pa sad i u Austriji. Jučer sam se vratio izz Hrvatse, jer mi je kuća uništena u potresu i sad ovo. Nadam se da se vama nije ništa dogodilo. I za sve Hrvate tu, molim vas da to sve prestane. To više nije normalno”, stoji u još jednom komentaru.



Hrvati ruše rekorde prijave potresa

Nakon zagrebačkog potresa u ožujku, prijave Hrvata oko potresa koje su osjetili čak je i u nekoliko navrata srušio sustav EMSC-a, pa su tad poslali i apel da se smire i ne prijavljuju baš svako trzanje.

Europsko-mediteranski seizmički centar kod Pariza (EMSC), nije primio više podataka građana o jednom potresu negoli je to bilo za potres s epicentrom kod Petrinje. Za taj potres, magnitude 6,4 broj obavijesti sigurno bi bio veći, no linije jednostavno nisu mogle izdržati toliki promet, rekao je Rémy Bossu, seizmolog i voditelj ekipe od devetero ljudi, čije usluge od proljetnog potresa u Zagrebu koristi velik broj Hrvata.

Nakon potresa u Petrinji EMSC-u donirano više od 15.000 kuna

Nakon razornog potresa koji je krajem godine pogodio petrinjsko područje, Hrvati su u znak zahvalnosti EMSC-u donirali više od 15.000 kuna.

“Kratka poruka našim korisnicima u Hrvatskoj, vrlo smo zahvalni na više od 100 donacija koje smo primili, u totalu više od 2000 eura, od potresa u Petrinji! Zbilja vam želimo zahvaliti znajući da naše usluge, u najmanju ruku, nisu bile savršene! Ostanite sigurni”, objavio je EMSC tad na Twitteru, prenosi N1.

Komentari