HRVATI ANTIBIOTIKE UZIMAJU KAO BOMBONE Stručnjaci pozivaju na oprez: Pretjerivanje može ugroziti zdravlje

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Svjetski je tjedan svjesnosti o antibioticima te se na Cvjetnom trgu nalaze edukativne instalacije u obliku vizualiziranih bakterija, u sklopu kampanje ‘Antibiotici nisu bomboni’,  koje u svijetu godišnje odnesu gotovo 33 tisuće života.

U Hrvatskoj se godišnje na antibiotike potroši gotovo 300 milijuna kuna, a skoro sto tisuća građana svaki dan popije antibiotik. Ovo proljeće se povećala potrošnja Sumameda jer su liječnici popuštali pod pritiskom pacijenata.

Antibioticima se liječe bakterije, a ne virusne infekcije, pa se prečestim uzimanjem stvaraju otpornije i opasnije bakterije, što može ugroziti zdravlje. Stoga stručnjaci upozoravaju da antibiotici nisu bomboni te se ne mogu uzimati ‘za svaki slučaj’.

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo ističe kako je gotovo nemoguće kupiti antibiotik bez recepta te je odgovornost u Hrvatskoj na visokoj razini, piše RTL.



Mikrobiolog u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Arjana Tambić Andrašević navodi kako je svaki stanovnik u jednoj godini popio jednu turu antibiotika, a to ne odgovara pojavnosti teških tjelesnih infekcija.

 

Komentari