HRT o seksualnom uznemiravanju: Razvidno je da tema nije navodno seksualno uznemiravanje već plan da se sustavnim medijskim pritiskom smijeni ravnateljstvo nacionalne televizije

screenshot

Hrvatska radiotelevizija reagirala je na medijske napise kojima se ravnatelj poslovanja HRT-a Mislav Stipić proziva za navodno seksualno uznemiravanje novinarke, poručivši da je “uvidom u sve okolnosti i činjenice, utvrđeno da tvrdnje djelatnice HRT-a nisu osnovane”.

Reakcija je uslijedila je u utorak nakon što je tjednik Nacional objavio kako je ravnatelj poslovanja HRT-a Mislav Stipić prozvan zbog seksualnog uznemiravanja.

Kako piše Nacional, jedna od novinarki HRT-a prijavila je Stipića nadređenima tereteći ga za neprimjerene razgovore i seksualne sugestije na sastanku krajem 2019., a sve je to bilo “zapakirano” u pomaganje u napredovanju na poslu. Osim toga, novinarka je za mobing optužila i urednicu Informativno medijskog servisa HTV-a Katarinu Perišu Čakarun tvrdeći da je tri godine diskriminira i omalovažava zbog činjenice da je u tom periodu dva puta bila trudna, navodi se u Nacionalu.

Reagiranje HRT-a prenosimo u cijelosti: 

“Hrvatska radiotelevizija smatra da je iz obrade i pristupa temi jednog tjednika koji opsežno iznosi navodne nezakonitosti u poslovanju i poljuljane međuljudske odnose, razvidno da tema nije navodno seksualno uznemiravanje i borba za prava pojedinca protiv sustava, već plan da se sustavnim medijskim pritiskom smijeni ravnateljstvo nacionalne televizije.



Ravnateljstvo HRT-a podsjeća da je u svakom trenutku spremno odgovarati za svoje postupke i poslovanje, te može prihvatiti napade na osobnoj razini i kampanju medijskog linča protiv sebe kao dio „rizika posla.“

Ono što Ravnateljstvo HRT-a ne može prihvatiti i najoštrije osuđuje, jest dovođenje u pitanje rada i ugleda javnog servisa kao i njegovih 2856 zaposlenika koji savjesno i odgovorno obavljaju svoj posao.

HRT uviđa da se koordinirani pritisak na ključne ljude HRT-a provodi u trenutku kada gledanost emisija i programa raste, te u razdoblju zadnje četiri godine znatno smanjen dug HRT-a za 327 milijuna kuna a poslovanje je usprkos brojnim projektima u realizaciji (npr. otvaranje novog modernog Studija 12, ponovno otvaranje dopisništava u Vukovaru, Varaždinu i Bjelovaru), stabilno. HRT u potpunosti ispunjava svoju ulogu javnog medijskog servisa, u ovim izvanrednim okolnostima potresa i pandemije.

Naglašavamo da će prozvane osobe poduzeti odgovarajuće pravne korake u cilju zaštite osobnog i profesionalnog integriteta, a da će Ravnateljstvo kao i do sada poslovanje temeljiti na Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji, Statutu HRT-a i pozitivnim zakonskim propisima.“, piše u reagiranju HRT-a.

 

Komentari