Hrelja: Vlada nacionalnom mirovinom prikuplja jeftine političke poene

Bruno Konjevic / CROPIX

Saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja kritizirao je u srijedu Vladinu najavu uvođenja tzv. nacionalne mirovine od 800 kuna za one s minimumom od 15 godina radnog staža, istaknuvši da je riječ o prikupljanju jeftinih predizbornih političkih poena.

“Zamolio bih ministra Aladarovića i premijera Plenkovića da odstupe od te gluposti ili da je realiziraju u svom mandatu zato što je to prebacivanje iz sustava socijalne skrbi u mirovinski sustav i ništa više od toga, uz uvođenje blažih kriterija”, poručio je Hrelja u izjavi za novinare.

“Ovo su vrlo jeftini predizborni politički poeni. Ako žele nešto napraviti, onda neka poslušaju HSU koji im već godinama govori da je rješavanje pitanja obiteljskih mirovina prioritet mirovinskog sustava. Lijepo ih molim da prestanu obezvrjeđivati uplate bračnih partnetra od 70, 80 i više godina i da kada jedan umre, onaj koji preživi, dobije svoju mirovinu ili 70 posto mirovine bračnog druga“, smatra Hrelja.

“To je prioritet i nek se manu ćoravog posla jer u obrazloženju tog svog medijskog spina kažu da budući korisnik neće moći imati mirovinu ni u Hrvatskoj ni u inozemstvu. Za Hrvatsku je u redu, ali otkud im podaci o onima koji primaju mirovine iz inozemstva, kada ih nemaju”, zapitao je.



Nema imovinskog cenzusa

Uz to, dodaje, u socijalnoj skrbi postoji i imovinski cenzus jer netko i u 70. godini može naslijediti ili steći nekretnine, a ovdje imovinskog cenzusa nema, postoji samo dohodovni cenzus.

„Kada bi to bila čista, lijepa priča oko nacionalnih mirovina ili nacionalnih naknada za starost, onda naše kolege iz Slovenije to ne bi napustile 2012. godine, s ocjenom da je taj institut podložan manipulacijama. Ova Vlada ide u nešto kao guske u magli, i to samo zato što su upisali tu mjeru u Nacionalnu strategiju za starije 2017.– 2020., što znači da bi trebala biti provedena ove godine, a ne ostavljena nekoj novoj vladi da osigura sredstva u proračunu za provedbu nacionalne mirovine, odnosno, naknade za starost“, kazao je Hrelja.

HSU jest za veće socijalne naknade, onima kojima stvarno treba, kroz sustav socijalne skrbi koji iznimno dobro funkcionira i u kojem ima velikih provjera te vrlo malo manipulacija, ustvrio je Hrelja.

Napominje kako ljudi koji imaju 15 godina staža sada primaju socijalnu pomoć a prema procjenama Instituta za javne financije takvih potencijalnih korisnika je od osam do 27 tisuća.

Hrelja je zaključio da Ministarstvo i predlagatelji nisu imali pojma o broju te su u početku govorili o potencijalnom broju od sto tisuća ljudi, što samo govori o šlamperaju u Vladi.

Komentari