HRejting: Škoro pada, a Kolakušić raste

Manje je od godinu dana do redovitih parlamentarnih izbora i mjesec dana do predsjedničkih izbora. Polako se pomiču figure na političkog sceni. HRT je objavio novi HRejting u kojem možemo vidjeti kako stoje kandidati.

Izborni prag prelaze četiri stranke

HRT je objavio novi HRejting, u kojem se može vidjeti da je razlika između vodećeg HDZ-a i drugoplasiranog SDP-a trenutačno 2,1 posto.

HDZ je ovaj mjesec na 27 i pol (27,5 posto), a SDP na 25,4 posto biračke potpore. S time da je HDZ u studenome rastao zanemarivih 0,07 posto, a SDP 0,73 posto.

Onaj koji je najviše narastao (1,63 posto) ujedno je sa 7,6 posto i trećeplasirani – Mislav Kolakušić. On i Most (5,8 posto) jedini su koji još prelaze izborni prag. Ispod praga je čak 13 stranaka, od čega samo dvije trenutačno nisu parlamentarne.



Najbliže onoj magičnoj granici od 5 posto je ovaj mjesec registrirana stranka – Hrvatski suverenisti (3,5 posto). Iznad 3 posto (3,2 posto) je još samo HSS, a listu ispod predvodi stranka Milana Bandića (2,0 posto) iza koje je još 10 stranaka koje u Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici ne bi nikada vidjele Hrvatski sabor.

Svi ostali koje je netko nekad spomenuo u stranačkom životu dijele manje od 1 i pol 5 (1,4 posto). Osam puta više od toga je neodlučnih birača i broj im raste u odnosu na listopad (+0,73 posto). Trenutačno ih je 11,6 posto.

Kako stoje predsjednički kandidati

A kako, prema HRejtingu, stoje oni koji su dosad iskazali namjeru da se natječu za šefa države?

Iz ovomjesečnog HRejtinga moglo bi se zaključiti da HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović i SDP-ov kandidat Zoran Milanović dijele sudbinu svojih stranaka. Osvajaju približno isto kao i njihove stranke, razlika među njima trenutačno je gotovo ista kao između HDZ-a i SDP-a.
Da je 1. izborni krug održan prošlu nedjelju, Kolinda Grabar-Kitarović dobila bi 28,9 posto, a Zoran Milanović 26,4 posto biračke potpore. U odnosu na listopad HDZ-ova kandidatkinja pala je za gotovo 1 posto (0,90 posto), a SDP-ov kandidat narastao oko pola posto (0,58 posto), pa je trenutačna razlika među njima točno 2 i pol posto.

Miroslav Škoro sa 17,6 posto i dalje je trećeplasirani, ali je najviše pao (-1,48 posto). Slijedi ga, pak, onaj koji je najviše (+5,02 posto) rastao – Mislav Kolakušić, pa je s listopadskih 7, sad došao do 12 posto (12,1 posto) biračke potpore.

Nitko od preostalih pet koji su izrazili želju da budu predsjednik ili predsjednica ne dobivaju ni tri posto glasova. To su, redom: Dean Kovač (2,4 posto), Dalija Orešković (2,3 posto), Ivan Pernar (2,1 posto), Vlaho Orepić (0,8 posto) i Dario Juričan (0,6 posto), donedavno Milan Bandić. Uspoređujemo li sve dosadašnje HRejtinge, zaključak bi bio: nezaustavljiv je pozitivni trend pada neodlučnih birača!

Ovaj ih je mjesec samo pet posto (5,03 posto), što je 1,63 posto manje nego u listopadu i gotovo upola manje nego u svibnju, prenosi HRT.

Komentari