HRejting: Puljak unatoč aferi i dalje prvi izbor u Splitu, Đogaš mu za petama

Paun Paunović/Cropix

Tema ankete HRejtinga koja je provedena od 15. do 18. lipnja na uzorku od 600 ispitanika, bili su prijevremeni izbori u Splitu . Najveća pogreška uzorka je +/- četiri posto, a pouzdanost istraživanja 95 posto.

Kada je riječ o praksi da nikad ne biraju isto dva puta zaredom, Splićani će ovu nedjelju iznevjeriti sami sebe. Tako barem pokazuje anketa HRT-a. Jer, iako je isprovocirao prijevremene izbore i svim skandalima unatoč, Ivica Puljak ostaje prvi izbor trećini (35,3 posto) svojih sugrađana. Više od 10 posto za njim zaostaje HDZ-ov kandidat Zoran Đogaš, za kojega bi glasalo 23,7 posto birača. Željko Kerum (9,4 posto) treći je izbor Splićana, ali ne uživa ni 10 posto potpore. Slijedi ga SDP-ov Davor Matijević sa 6,2 posto.

Preostalih pet kandidata, kojima će prema anketi prvi izborni krug ujedno biti i posljednji, raspoređeno je ovako: Mostovac Josip Markotić – 3,7 posto; kandidatkinja Pametnog za Split i Dalmaciju, Kristina Vidan – 3,4 posto; Tamara Visković koja predstavlja Možemo i Novu ljevicu – 2,7 posto; predstavnik saveza desnih stranaka predvođenih Domovinskim pokretom, Aris Zlodre – 2,1 posto; bivši SDP-ovac, sada neovisni Ante Franić – pola posto! U ovakav red, nered svakako još stignu unijeti neodlučni kojih je trenutačno gotovo 13 posto (12,9 posto).

Može li u 2. krugu itko ugroziti ovu prednost Ivice Puljka?
U anketi se tražilo reakcija birača na sraz Ivice Puljka s drugo i trećeplasiranim u prvom krugu. Iz obje kombinacije stari gradonačelnik izlazi i kao novi. Riječ je samo o Puljkovoj pobjedi s većom ili manjom razlikom. Tako bi (Puljak 47,5 posto) s HDZ-ovim Zoranom Đogašem (37,1 posto) drugi krug završio s prednošću većom od 10 posto (10,4 posto) Oko 15 posto birača u ovoj kombinaciji još ne zna što bi ili je već odlučilo da neće glasati.



Za Puljka bi najbolji protukandidat u drugom krugu bio Željko Kerum. Tu nema nikakve neizvjesnosti ni napetosti. Puljak (53,7 posto) pobjeđuje Keruma (24,2 posto) s gotovo 30 posto (29,5posto) glasova više. Za ovakav duel ne bi išlo glasati oko 12 posto (12,4 posto) birača, dok je neodlučnih blizu 10 posto (9,7 posto).

Iako anketa ne predviđa mogućnost sraza HDZ-ova Đogaša i HGS-ova Keruma, ipak su ispitanicima ponudili mogućnost glasanja i za tu kombinaciju. Željko Kerum i u ovom slučaju kod Splićana izrazito loše prolazi. Dobio bi tek 16 posto (16,3 posto) u odnosu na Zorana Đogaša i njegovih gotovo 52 posto (51,8 posto). U drugom krugu s ovom dvojicom protukandidata bilo bi i najviše apstitenata (19 posto) te neodlučnih (12,9 posto). Ukupno čak 32 posto (31,9 posto).

Lakše do drugog gradonačelničkog mandata, nego do stabilne većine
Poklope li se rezultati nedjeljnih izbora s našom anketom, Ivici Puljku moglo bi se dogoditi da će lakše dobiti drugi gradonačelnički mandat, nego stabilnu i sigurnu većinu u Gradskom vijeću. Ali tako bi bilo svakomu na gradonačelničkom mjestu. Takozvana “projektna suradnja” ili ponovni izbori, naizglednija su sudbina buduće splitske vlasti. Ako u međuvremenu glavni politički akteri sličnog ideološkog predznaka ne odluče zatomiti pokazane animozitete.

Šest stranaka/koalicija u novom Gradskom vijeću
Prema anketi, u novo bi Gradsko vijeće ušlo šest stranaka, odnosno koalicija. Najviše – oko 31 posto dobiva Centar. Nasuprot mu je i 10 posto slabiji savez HDZ-HSS. Gužva je oko trećeg mjesta na kojem je trenutačno Kerumov HGS koji ima 7,3 posto. Ali tu je odmah i koalicija SDP-HSU sa 7,1 posto. A nije im daleko ni Pametno za Split i Dalmaciju sa svojih 6,7 posto. Izborni prag još prelazi Most koji je na 5,4 posto.

Mandat u Gradskom vijeću eventualno se još smiješi samo koaliciji desnih stranaka predvođenih Domovinskim pokretom. Trenutačno su na 4,7 posto. Šanse preostalih – nikakve. A ti ostali su: Možemo-Nova ljevica, savez Nezavisna lista mladih-HSLS, Lista bivšeg SDP-ovca Franića te koalicija HNS-Laburisti.

Pet dana prije izbora za koju će stranku glasati, ne zna još 11 posto Splićana.

 

Komentari