HRejting: HDZ uvjerljivo na vrhu, SDP i Možemo gotovo 12% slabiji

Foto: Screenshot/HRT

U središnjem Dnevniku HTV predstavljeno je posljednje ovogodišnje istraživanje popularnosti političkih stranaka HRejting. Može li ijedan predsjednik stranke, kad se vidi HRejting, ipak na kraju biti zadovoljan?

Može – HDZ-ov, piše HRT. Pandemija luduje, zbog COVID-potvrda se uzvikuje “Plenkoviću odlazi!”, uhićena je i pritvorena bivša ministrica Žalac, aktualni ministar obrane koji je u svađi s predsjednikom države iz dana u dan se mora opravdati zbog sumnjive dodjele državnog stana. Uz sve to HDZ i dalje ukopan na broju jedan bez izgleda da mu itko tu poziciju uskoro ugrozi.

Za HDZ bi trenutačno glasalo 27,5% posto birača, a SDP i Možemo koji ga slijede gotovo su 12% slabiji. SDP (15,7%) i Možemo (15,4%) mjesecima se izmjenjuju na drugoj i trećoj poziciji. Ovaj mjesec zanemariva razlika od 0,3% ide u korist SDP-a.

HRejting



Most (8,0%) je od raskola Domovinskog pokreta neupitno četvrti i ujedno zadnji koji prelazi izborni prag. Koji spomenuti Domovinski pokret od Škorina odlaska ne uspjeva preskočiti. S novim predsjednikom Penavom pragu se samo malo više približio. Ovaj su mjesec su na 4,5%.

Bez predizbornog koalicijskog vezanja za jakog partnera više se nijedna stranka nema šanse ni približiti ulazu u Hrvatski sabor. U toj skupini koja ne uspijeva dobiti ni dva posto glasova su: HSS (1,6%), Centar (1,5%), Fokus (1,5%), Hrvatski suverenisti (1,4%), IDS (1,2%), Živi zid (1,2%).

Sljedeći niz čine stranke koje ne doživljava ni jedan posto birača: HSU (0,9%), HNS (0,8%), HSLS (0,6%), Čačićevi Reformisti (0,5%) i stranka pokojnog Milana Bandića (0,5%).

Snaga za sve promjene leži u neodlučnima kojih je i dalje visokih 16%. Jedini uvjet je da postanu odlučniji, a to opet ovisi o domaćoj političkoj ponudi.

Ako usporedimo ovaj HRejting s listopadskim, možemo li ipak nekoga proglasiti najvećim gubitnikom ili pak dobitnikom?

Nakon usporedbe rejtinga samo četiriju stranaka koje u anketi prelaze izborni prag, opća bi ocjena mogla biti: gubitnik je lijevi centar i ljevije, a dobitnik desni centar i desnije. Toj strani političkog spektra prosjek diže Most koji je u proteklih mjesec dana najviše rastao – oko 1% (1,15%).

Unatoč svemu i u promilima, ali ipak rast ima i HDZ (+0,19%). Na lijevoj se strani, također u promilima – padalo. SDP (-0,28%) je nakon konačnog razlaza saborskog kluba, a time i prestanka svađa padao manje, Možemo (-0,78%) više.

HRejting proveden je od 15. do 17. studenog na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka je +/- 2,95% , a pouzdanost istraživanja čak 95%.

 

Komentari