Hrebak: Uz upola manji prirez, proračunski prihodi veći za 250 tisuća kuna nego lani!

Goran Mehkek / CROPIX

Da se proračunski prihodi ne povećavaju samo povećanjem poreza već, upravo suprotno, i poreznim rasterećenjem jer ono generira rast ekonomskih aktivnosti, nova zapošljavanja i rast plaća, uz Svetu Nedelju pokazuje i primjer Grada Bjelovara.

Nakon što su u dva navrata prepolovili prirez i u ovu godinu ušli sa stopom od 6%, proračunski prihodi u prvih 17 dana u Bjelovaru su veći nego prije godinu dana kad se prirez naplaćivao po stopi od 12%.

Gradonačelnik Dario Hrebak objavio je na svom Facebooku kako je u prvih 17 dana dana 2020. godine Grad Bjelovar uprihodio 250.000 kuna više od prvih 17 dana 2019.godine, iako su tada imali 6 posto veći prirez.

“Pratit ćemo što će se događati i ako će se trend nastaviti uskoro ćemo dodatno skinuti prirez u Bjelovaru. Ovo je dokaz da prihodi ne moraju biti veći samo dodatnim oporezivanjem već i pojačanom gospodarskom aktivnošću koja nastaje ukidanjem poreza i stvaranjem uvjeta da se gospodarstvo može slobodno razvijati bez utjecaja politike”, istaknuo je Hrebak.



Grad Bjelovar godišnje je od prireza, dok se on obračunavao po stopi od 12 posto, uprihodovao po 10,5 milijuna kuna, a Hrebak i njegova gradska uprava prvim su se smanjenjem, sa 12 na 9 posto bili spremni odreći 2,5 milijuna kuna u proračunu kako bi rasteretili poduzetnike i građane.

No, već nakon nekoliko mjeseci ostali su iznenađeni jer manjak nisu ni osjetili – proračun se počeo puniti još bolje jer se povećao broj zaposlenih te su porasle plaće jer se većina novih radnih mjesta u Bjelovaru otvara u dobro plaćenom IT sektoru.

Uz to, s obzirom da su najavljena nove kompenzacijske mjere zbog porezne reforme i da bi sukladno izračunima Udruge gradova Bjelovar trebao dobiti 2 milijuna kuna više nego prošle godine, odlučili su se na još jedno snižavanje.

“Nije baš jednostavna odluka, jer se nalazimo u velikom investicijskom ciklusu u kojem provodimo više od 100 milijuna kuna vrijednih europskih projekata, ali želimo do kraja mandata potpuno ukinuti prirez i tako pokazati da radimo drugačije i da su nam ključni interes korist građana i poduzetnika”, kaže Hrebak, prenosi Gradonačelnik.hr.

Komentari