HREBAK O NOVOM ZAKONU: Bio sam dio stranke koja je činila vladajuću većinu sa zmajem od papira, puno nam je lakše bez Milana Bandića

Ronald Gorsic / CROPIX

U izradi je novi zakon o lokalnoj samoupravi po kojem će načelnici općina, gradonačelnici i župani morati javno pokazati kako troše novac. O tome je u studiju Večernjeg lista govorio  gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa kaže da je korupcija na lokalnoj razini puno veći problem nego na državnoj. Dario Hrebak se s tim slaže.

“Prvo zbog ovlasti. Tu ću se boriti da se to promjeni. Sad govorimo o velikim natječajima. Trenutno imate 19 milijardi kuna potpisanih ugovora. Ja kao gradonačelnik sam jedan jedni član skupštine društva Komunalac i vodne usluge grada Bjelovara. Prvo što sam napravio kao gradonačelnik, nisam se htio nositi s tom odgovornošću nego sam podijelio svoj glas na još dvije osobe, kako bi mene ograničili. Zakon treba mijenjati da to ne ovisi o volji gradonačelnika. Većina nas je normalna, ali postoje i lokalni šerifi. Sada stiže promjena zakona”, rekao je Dario Hrebak i dodao da će inicirati promjenu.

“Ono što sam uoči izbora dogovorio s Plenkovićem je bila transparentnost. To će biti u zakonu i to će biti prvi konkretan potez u smislu prevencije korupcije u zadnjih 20 godina. To neće riješiti korupciju, ali svi pravni stručnjaci kažu da je važna prevencija u borbi protiv korupcije. Razne strategije treba imati, ali konkretne stvari nam trebaju. Uzalud nama da stavimo da lokalni čelnici moraju objaviti javno gdje troše svaku kunu, ako ne propišemo kazne. Ovaj zakon će naići na mnogo otpora, ali mi ćemo se boriti”, rekao je gradonačelnik Bjelovara.



Puno se nade ulaže u Fond za oporavak. Ministarstvu je pristiglo nekih 6000 projekata.

“Mi smo prijavili oko 300 milijun kuna realnih projekata s kojima možemo odmah krenuti. Samo nam dajte priliku,  općine, županije i gradovi su spremni sve to apsorbirati. Problem je, primjerice, jer smo mi jedva skupili potrebnih 40 milijuna da bismo mogli povući 150 milijuna. Zato sam se borio i to je ministar Marić shvatio da ipak država nama kompenzira. Mi skidamo porez na dohodak, a država će nam naći način kako to kompenzirati. Država će profitirati na PDV-u. Nije isto pokupiti PDV na 30 milijuna i 150 milijuna. Dugoročno se državi to puno više isplati. Drago mi je koliko vladajuća većina dobro funkcionira. Mi mali partneri ne možemo previše utjecati, ali drago mi je da možemo u ovakvim stvarima. Još jedna tema koja je izašla nakon sastanka župana s premijerom i ministrom financija je novi zakon koji će smanjiti broj izravno biranih dužnosnika. Neki su se žalili da će im nedostajati neki zamjenici.

Na pitanje je li mu to predstavlja problem, Hrebak odgovara da mu neće stvoriti problem i  da podržava tu odluku.

“Meni je ovo vrlo radikalan potez za naše prilike. Oko 700 dužnosnika će nestati. No, imamo neke anomalije. Primjerice, jedan zamjenik za gradove koji imaju manje od 35 000 stanovnika, dva za više. Koprivnica ima 35 000 stanovnika, ali je sjedište županije, kao i Bjelovar. Bjelovaru ostaje zamjenik, njima se ukida. Ne bi ja njih čak ni ukidao, ali moraju ostati bez kune naknade.  Kada ćemo imenovati državne tajnike? Ne znam. Cijela ova situacija je usporila tu proceduru. Ja sam i sam rekao da nas zanimaju državni tajnici. Načelno smo se dogovorili za neke resore. Ono što nas zanima su obrazovanje, zdravstvo, prometna infrastruktura. Ne sramim se reći i mi želimo participirati u izvršnoj vlasti da bi implementirali ovo o čemu smo danas govorili. Sve je to već više manje dogovoreno.

Za kraj je istaknuo da bi radije na izbore nego žetončiće.

“Vi ne možete vjerovati koliko je nama lakše bez Milana Bandića. Ja sam bio dio stranke koja je činila vladajuću većinu sa zmajem od papira. Svima je laknulo što ga nema u većini, to su bile muke znati da dižeš ruke s tim žetončićima. Ja vidim sada vrlo odgovorne ljude”, zaključio je Hrebak.

Komentari