Hrebak: Dragi župane Kolar, transparentnost se ne tvrdi, ona se dokazuje

Ranko Suvar / CROPIX

Krapinsko Zagorska županija baca rukavicu u lice gradu Bjelovaru tvrdeći kako je ta županija transparentnija. Župan Krapinsko Zagorske županije Željko Kolar u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista, hrabro uspoređuje transparentnost proračuna njegove županije sa svim svojim općinama, s transparentnošću proračuna jednog Bjelovara te tvrdi kako su bolji po transparentnosti, ali nisu tako eksponirani kao Bjelovar i njegov gradonačelnik Dario Hrebak, pa se za to ne zna.

Na ovu tvrdnju reagirao ja na svom Facebook profilu i Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. Hrebak pozdravlja težnju Krapinsko Zagorske županije i župana Kolara da postanu najtransparentnija županija u Hrvatskoj, ali također kaže kako se transparentnost ne tvrdi, već dokazuje.

Kolarova samouvjerenost proizlazi najvjerojatnije iz ocjene Instituta za javne financije, koji već petu godinu provodi istraživanje transparentnosti lokalnih proračuna. Krapinsko Zagorska županija je dobila najvišu moguću ocjenu – peticu za svih pet godina, te je jedna od tri županije koje su svoje tražene dokumente objavljivali u tom razdoblju, a to su prijedloga proračuna, izglasanog proračuna, polugodišnjeg i godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna te proračunskog vodiča za građane. Ako uspoređujemo ocjene prema kriterijima Instituta za javne financije, onda je Krapinsko Zagorska županija transparentnija od Bjelovara u jednom elementu, a to je objava proračunskog vodiča za građane.



screenshot

No vrag se skriva u detaljima, pa tko isti taj Institut ocjenjuje pojedine općine u Krapinsko Zagorskoj županiji s vrlo niskim ocjenama. Na primjer Kumrovec je tako ocijenjen osrednjom trojkom, dok su Općine Bedenica i Budinščina još gore ocijenjene.

screenshot

Tako da se teško proračuni jedne županije i jednog grada mogu uspoređivati, a kako to uspoređuje župan Kolar. Također kada bi htio već postići punu transparentnost koju već sada tvrdi da ima, trebao bi se pozabaviti upravo s općinama koje mu ozbiljno ruše prosjek ocjene, iako se to ne vidi u skupnoj ocjeni. Također kriteriji ocjenjivanja transparentnosti lokalnih proračuna od strane Instituta za javne financije nisu možda najbolji primjer, jer prema tim istim kriterijima grad Zagreb je također ocijenjen apsolutnom peticom, iako  je sada jasno kako je u gradskom proračunu utopljeno preko milijardu kuna, a kako je nedavno upozorila Daniela Juroš Pečnik, pročelnica Gradskog ureda za financije.

screenshot

Može se samo nagađati kako je došlo do te situacije jer potpune transparentnosti proračuna u gradu Zagrebu nema, jednako kao što je nema niti u Krapinsko Zagorskoj županiji, dok s druge strane jednostavnom internet pretragom može se ući u pojedinačne stavke službenih ručkova na račun grada Bjelovara, tu je ta razlika u kriterijima prema kojima bi se trebala mjeriti transparentnost lokalnih, ali i ne samo lokalnih proračuna.

screenshot

 

Komentari