HRANA BUDUĆNOSTI Znanstvenici otkrili postupak za pretvaranje svakog oblika energije u kvalitetnu visokoproteinsku hranu

Finski znanstvenici koji proizvode proteine “od zraka” kažu da će za deset godina cijenom konkurirati soji. Taj se protein proizvodi od bakterija iz tla koje se hrane vodikom izdvojenim iz vode uz pomoć električne, odnosno solarne energije.

Znanstvenici vjeruju da, ako se električna energija može stvoriti od sunca i vjetra, postoji mogućnost i za proizvodnju hrane koja ne bi negativno utjecala na klimu i ne bi imala učinak stakleničkih plinova.

Ostvarenje njihovih snova moglo bi pomoći svijetu da riješi brojne probleme povezane s poljoprivredom.

Proteinski sastojak nalik brašnu

Radi se o visoko proteinskom sastojku koji sadrži 50 posto bjelančevina, 5 do 10 posto masti i 20 do 25 posto ugljikohidrata.



Iz Solar Foodsa kažu da su već prikupili 5,5 milijuna eura i, ovisno o cijeni električne energije, predviđaju da će se njihovi troškovi otprilike poklapati s onima za proizvodnju soje do kraja desetljeća, možda čak i do 2025. godine.

Harrabin kaže da je probao malo proteinskog brašna pod nazivom Solein te da nije osjetio nikakav okus, što znanstvenici i žele. Njihova je zamisao da takvo proteinsko brašno bude neutralan dodatak svim vrstama hrane.

Kažu da bi ono moglo biti slično palminu ulju koje se dodaje kolačima, sladoledima, keksima, tjestenini, rezancima, umacima i kruhu, a njegovi izumitelji tvrde da se može koristiti i pri uzgoju mesa ili ribe.

Za proizvodnju Soleinova proteinskog sastojka voda se, uz pomoć elektrolize ‘razdvaja’ da bi se mogao proizvesti vodik, a potom se vodik, ugljikov dioksid iz zraka, zajedno s mineralima dovodi do bakterija koje potom stvaraju protein.

Komentari