Horvatinčić u četvrtak treba u zatvor, ali je opet tražio odgodu

Zeljko Puhovski / CROPIX

Poduzetnik Tomislav Horvatinčić (72), pravomoćno osuđen na 4 godine i 10 mjeseci zatvora zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je poginuo talijanski bračni par Salpietro, zatražio je od suda da mu se ponovno odgodi slanje u zatvor.

Tomislav Horvatinčić je već jednom u ožujku dobio šestomjesečnu odgodu izvršenja kazne zbog teškoga zdravstvenoga stanja te se u četvrtak, dakle za dva dana trebao javiti u Remetinec. Umjesto njega, na zagrebački Županijski sud stigla je nova molba za odgodu izvršenja kazne.

O najnovijoj Horvatinčićevoj molbi ubrzo bi trebao odlučiti jedan od troje sudaca izvršenja zagrebačkoga Županijskog suda, a kriterij je da Horvatinčićevo zdravstveno stanje dozvoljava da on bude smješten u zatvor. Točnije, postoje li u zatvorskom sustavu kapaciteti da se Horvatinčića od dijagnoze koju ima može liječiti u zatvorskoj bolnici ili ne.

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje Horvatinčić je u molbi naveo da mu se stanje uopće nije popravilo, već pogoršalo od ožujka, kada je dobio prvu odgodu.



Horvatinčić je pravomoćno osuđen za nesreću počinjenu 2011. tek nakon čitave sudske sapunice i tri ponovljena suđenja. Najprije je bio proglašen krivim, ali osuđen na uvjetnu kaznu, zatim je na drugome ponovljenom suđenju bio oslobođen zbog famozne sinkope, da bi na trećemu suđenju bio osuđen na bezuvjetnu kaznu. Tek u prosincu 2019. Županijski sud u Zadru je potvrdio osuđujuću presudu, a Horvatinčić je na izdržavanje kazne prvi put pozvan u ožujku ove godine. Međutim, tada je podnio prvu molbu za odgodu izvršenja kazne, a sudac izvršenja je usvojio.

Horvatinčić, kao što je sam izjavio, već dugi niz godina boluje od maligne bolesti. Od odgode u ožujku Horvatinčića su novinari, kao i građani, vise puta snimili kako ispija kave u Zagrebu, Samoboru i na ljetovanju, donosi Jutarnji list.

Komentari