Horvat: Zakon o obnovi Grada Zagreba gotov do 27. kolovoza

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL/EU2020HR, Flickr

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat najavio je u četvrtak da će Zakon o obnovi Grada Zagreba biti gotov do iduće sjednice Vlade 27. kolovoza.

Horvat je izrazio nadu da će tijekom današnjeg dana s međuresornom koordinacijom resornih ministarstava usaglasiti sva otvorena pitanja te dio tih mišljenja uklopiti u budući zakon.

”Očekujemo da će na plenarnoj sjednici Sabora prijedlog zakona dobiti još dobrih ideja koje smo spremni ugraditi u konstrukciju zakona kako bismo dobili pravičan, dobar i nadasve provediv zakon”, kazao je Horvat uoči međuresornog sastanka o tom zakonu.

Upitan za otvorena pitanja oko budućeg zakona, Horvat je odgovorio da još uvijek traju razgovori oko socijalnih kriterija kako bi se skratilo vrijeme ishođenja potrebne dokumentacije i jasno definirati potrebnu razinu projektne dokumentacije radi izrade kvalitetnih troškovnika i time došli do konačne brojke vezane za izvore financiranja konstrukcijske i cjelovite obnove.



Uz to, još uvijek se razgovara o ustrojstvu fonda koje će biti jedino provedbene tijelo koje će se baviti obnovom i stručnim savjetom, a koje će biti savjetodavno tijelo Vladi i fondu. Potom bi uslijedilo uključivanje svih aktera kako bi na proljeće započela obnova potresom oštećenog Zagreba.

Na pitanje hoće li Vlada u Zakon o obnovi Grada Zagreba uvrstiti prijedloge oporbe, Horvat je potvrdio da će oporba biti uključena u dijalog. Precizirao je da je od 400 komentara i sugestija u potpunosti prihvaćeno njih 27, tri su prihvaćena djelomično, a dvadesetak njih je odbijeno.

”Radimo paralelno na tri fronta. Završavamo zakon, započeli smo s ustrojem fonda i stručnog savjeta, a siguran sam da ćemo do ustrojavanja fonda kao trajnog rješenja imati i neka privremena rješenja. Fond će biti taj koji će operativno voditi obnovu Grada Zagreba i stradale dijelove Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije”, rekao je Horvat.

Govoreći o obnovi javnih zgrada poput bolnica i sudova na tzv. neperspektivnim lokacijama, resorni ministar je kazao da ministarstvo ”razmišlja dalje od cigle i žbuke” te da se razmišlja i o energetskoj obnovi javnih zgrada. I u taj dio obnove bit će uključena struka, naglasio je Horvat.

”Proteklih mjeseci smo dokazali da smo u punoj funkcionalnosti ustrojili sustav da postradali nađu adekvatni stambeni prostor, a dali smo i subvencionirani modalitet za plaćanje najamnine stanodavcima. Pomoći ćemo i svima koji se nalaze u nužnom smještaju u studenskom domu Cvjetno naselje za koje smo našli zamjenska rješenja”, zaključio je Horvat.

Komentari