Horvat: Za sve ono što će biti potrebno rušiti, država će u potpunosti financirati izgradnju zamjenskog stana ili kuće

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL/EU2020HR, Flickr

Država će u potpunosti financirati obnovu i gradnju novih objekata na potpomognutim područjima pogođenima potresom, a za objekte koji nisu na tom području, participacija građana od 20 posto za konstrukcijsku obnovu ovisit će o dohodovnom i imovinskom cenzusu, rekao je ministar Horvat.

U izjavi novinarima u nedjelju ispred Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, ministar Darko Horvat istaknuo je kako u predloženom zakonu stoji da će Sisačko-moslavačka županija s 20 posto sufinancirati konstrukcijsku obnovu porušenih višestambenih zgrada, odnosno onih zgrada za koje se odluči da će se obnavljati.

Sve one zgrade i kuće koje su uništene i neće se obnavljati, država će o svom trošku sto posto financirati izgradnju zamjenskih zgrada i kuća, dodao je.

“Za sve ono što će biti potrebno rušiti, država će u potpunosti, bez ikakve participacije građana, financirati izgradnju zamjenskog stana ili kuće”, istaknuo je Horvat.



No, ako Sisačko-moslavačka županija ne bude imala dovoljnog fiskalnog kapaciteta pokriti onih 20 posto svoje obveze, naglasio je, država će u njeno ime participirati s tih 20 posto, što je Vlada u zakonu ostavila kao mogućnost.

Naime, Vlada je sa sjednice u četvrtak u saborsku proceduru poslala izmjene Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske te Zagrebačke županije, kojima predlaže proširenje primjene toga zakona i na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, koje je krajem prošle godine pogodio razorni potres.

Sve te županije, pa tako i Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija, navodi se u predloženom zakonu, svojim proračunima će osigurati od po 20 posto za konstrukcijsku obnovu nekretnina na svojim područjima, isto kao i vlasnici odnosno suvlasnici nekretnine, dok će za potpomognuta područja sukladno posebnom propisu, a na kojima je proglašena katastrofa, RH u potpunosti osigurati sredstva.

Iznimke od navoda iz ovog članka, u smislu da se vlasnik odnosno suvlasnik nekretnine oslobađa uplate sredstava za konstrukcijsku obnovu, su ako njegov dohodak, uključujući i dohodak bračnog ili izvanbračnog duga, u protekloj i tekućoj godini ne prelazi iznos neoporezivog dohotka i ako nije imao druge značajnije imovine na dan 22. ožujka 2020., čija ukupna vrijednost prelazi 200 tisuća kuna, a između ostalog ako je i korisnik socijalne skrbi kojem je priznato pravo na zajamčenu minimalnu naknadu.

Horvat: U zakonu sve jasno piše, u njega je ugrađen i dohodovni i socijalni cenzus

Stoga, naglasio je Horvat, u zakonu sve jasno piše, u njega je ugrađen i dohodovni i socijalni cenzus, pa se stoga umirovljenici i oni koji su u ovom trenutku nezaposleni ne trebaju bojati.

Dodatno je pojasnio kako na potpomognutim područjima na kojima je proglašena katastrofa, neće biti potreban ni imovinski ni socijalni kriterij, jer će u startu na ta područja Vlada ući sa 100-postotnim iznosom izgradnje zamjenskih stanova ili kuća.

Komentari