Horvat o izjavama sisačke gradonačelnice: Nije pokazala interes da joj pojasnim zakon

Foto: FAH / POOL

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat komentirao je izjave sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček koja je se protivila odluci Vlade da se Sisak nakon potresa obnavlja po istom modelu kao Zagreb.

Nakon 28. 12. kada je Sisak pogodila katastrofa u obliku potresa, desila nam se tragedija u obliku hrvatske Vlade. Sisak i građani nemaju nikakve šanse jer ne mogu sufinancirati 20 posto obnove”, rekla je subotu gradonačelnica Ikić Baniček.

“Ono što smo ugradili u samo tijelo zakona jest da Grad Sisak nema potrebu niti će ijednu kunu morati platiti u obnovu. Ja sam jučer poručio gradonačelnici neka pročita zakon, a ako joj on nije transparentno jasan, ja ću joj ga pojasniti, kao što to činim svima koji su pokazali bilo kakav interes. Ona taj interes nije pokazala, a ono što sam jučer imao priliku čuti izlazi izvan konteksta zakona”, reagirao je Horvat na tvrdnje sisačke gradonačelnice.

Naglasio je i kako se u startu došlo do činjenice da je osigurano 80 posto iznosa obnove grada Siska bez ijedne kune participacije samog Grada.



Dodao je da je Sisak po stupnju razvijenosti trenutno u kategoriji šest, kao i neki drugi gradovi pogođeni potresom.

“Ako gradonačelnica Siska to želi zatomiti, onda ili ne zna ili je stvarno podmuklo uvela prirez od 10 posto u jednu gradsku sredinu, u kojoj se taj prirez možda i nije trebao plaćati”, rekao je Horvat.

Ističe da je Ikić Baniček njihovu internu komunikaciju iskoristila za političku polemiku. “Ako će naši sljedeći razgovori biti predmet političkog prepucavanja kroz medije (…) onda mislim da smo si rekli sve”, dodao je.

Upitan pak o jučerašnjoj izjavi saborskog zastupnika HDZ-a Ivana Celjaka, koji je između ostalog rekao da se u dijelu zakona koji se odnosi na Sisak “još uvijek razmatraju bolja rješenja”, Horvat je izjavio da Celjaka razumije jer dolazi iz kraja koji je pretrpio ogromna oštećenja.

No, rekao je, nova rješenja za Sisak u ovom trenutku nisu potrebna. Napomenuo je da oni koji trenutno imaju drugu ili treću nekretninu koja nije na području grada Siska, a vrijednosno prelazi određene svote novca, ti ljudi će u participaciju ući s 20 posto.

“Nikoga Vlada do sada nije niti će ostaviti na cjedilu i sve zgrade koje će biti porušene i u kojima se neće moći živjeti, a danas imaju stanare, ti stanari će biti zbrinuti na način da im država do stopostotnog iznosa osigurava zamjenski stan ili kuću”, poručio je Horvat.

Nije mogao konkretnije odgovoriti na opetovana pitanja novinara o medijskim navodima da sisačko-moslavački župan Ivo Žinić navodno ‘godinama besplatno živi’ u nekretnini u nadležnosti Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Ne mogu danas odgovoriti na ovo pitanje jer nemam relevantne informacije, ali siguran sam da ćemo o tome razgovarati tijekom sutrašnjeg dana pa ćete sve ono što je ključno i relevantno kao informaciju moći dobiti, dodao je.

Komentari