Horvat: Nikoga nismo i nikoga nećemo ostaviti na cjedilu. Kao u Agrokoru, imat ćemo mjesečna izvješća

Foto: FAH / POOL

Ministar graditeljstva Darko Horvat bio je gost Novog Dana u posljednjem danu samoizolacije nakon rizičnog kontakta. Kaže kako su u Vladi spremni na ovakve situacije i da je posao odrađivao bez problema, dok su ga na sastancima mijenjali državni tajnici.

Kaže kako je u Saboru očekivao žustriju raspravu oko Zakona o obnovi i kvalitetnije prijedloge, da predstoji konkretna analiza, a sve prijedloge u smjeru poboljšanja zakona će prihvatiti.

“Mi imamo dijagram toka za aktivnosti i vrlo smo pragmatični, u prvoj fazi izdvojene su 42 milijarde i mi ćemo pripremiti Zagreb za prvu slijedeću nepogodu, za koju ponaosob želim da se nikad ne ponovi“, rekao je Horvat i dodao da Zagreb mora odrediti prioritete u idućih deset godina.

Na kritike oporbe da je proces trebao voditi Zavod, a ne Fond kazao je da su oni otišli u Dubrovnik na dva dana pa se vratili s nekim idejama.

“Ne znaju razliku između fonda i zavoda, kada nas kritiziraju”, rekao je pa nabrajao sve strukovne udruge koje su uključene u proces i pozvao oporbu da mu javi koji to dio struke nije uključen, pa da uključe i njih.

Kada je riječ o transparentnosti, uvjerava da su se jako potrudili.

“Mi smo spremni mjesečno, kao u revitalizaciji Agrokora, mjesečnim izvješćima informirati hrvatsku javnost, kolege ministre u Vladi i saborske zastupnike na koji način će se kontrolirati kako se troši novac iz proračuna i EU fondova. Ovlašteni projektanti će dobiti priliku projektirati, svi će biti uključeni, imat ćemo kontrolu revidenta pa na javnom natječaju institucija koja će sve kontrolirati, glavne i nadzorne inženjere … Nemamo se čega sramiti pred hrvatskom javnošću“, rekao je.

Europska komisija predvidjela je 496 milijuna eura, a akontacijski je dostavljeno 89 milijuna, izvijestio je Horvat.

Kada je riječ o smještaju ljudi, rekao je da ih je u Cvjetnom naselju svaki dan sve manje, sada oko 200, a i oni će uskoro biti prebačeni u hostel Arenu.

Izvijestio je i da je osigurano 10 ak milijuna kuna do kraja godine za subvencionirane stambene kredite, 14 banaka je izašlo u susret s povoljnim kamatama, do kraja mjeseca očekuju se prva rješenja.

Govoreći o oporavku nakon korone, naglasio je da, kada se kompariramo s drugim zemljama, dobro stojimo, te se nada da će 2021. biti godina oporavka.

“Nikoga nismo i nikoga nećemo ostaviti na cjedilu”, poručio je Horvat, piše N1.

Komentari