Horvat: Korak po korak vraćamo se u normalu. Eto, počinju s radom i frizeri koje se toliko spominje

Damjan Tadic / CROPIX

Prošao je prvi tjedan u kojem su se skinule zabrane i u kojem su mnoge trgovine ponovno otvorile vrata kupcima. No, brojke koje smo dobili o potrošnji građana, ali i o prihodima poduzetnika govore o tome da je hrvatska ekonomija daleko od pravog oporavka.

“Prema našim podacima, porasla je nešto više, ali iza nas je tek prvi tjedan popuštanja mjera, a mi smo spremni za drugu fazu popuštanja mjera. Ono što je činjenica, korak po korak vraćamo se u normalu. Eto, počinju s radom i frizeri koje se toliko spominje”, naglasio je Horvat.

Iako su mjere popustile, gospodarska aktivnost nije znatnije povećana. Mnogi gospodarstvenici i obrtnici važu je li im isplativo otvarati u ovim uvjetima. Pitanje je kako im olakšati, posebno jer su se nadali svibanjskom paketu mjera.

“Mi smo na prvoj sjednici Vlade u svibnju već imali jedan paket rasterećenja gospodarstva i idemo prema finalizaciji prvog akcijskog plana. U konačnici, odluke o radu morat će donijeti vlasnici. Razgovaram s njima kako bismo potaknuli aktivnost, ali ne i trošak koji bi spriječio zaradu”, rekao je Horvat.



Neradne nedjelje i dalje su ono što muči poslodavce, ponajprije jer se stvaraju gužve subotom i jer bi voljeli da neradni dan bude neki unutar tjedna, kao ponedjeljak.

“Gospodarska aktivnost i potrošnja vraćaju se po stopi od pet posto pa po toj činjenici ne bi trebali stvarati nikakve redove. Neradna nedjelja epidemiološka je mjera, a ne gospodarska ili politička. Kad dobijemo zeleno svjetlo, bit će radna.”

Reforme javne uprave očigledno neće biti ni u ovom mandatu, ali pitanje je hoće li biti smanjenja plaća u javnom i državnom sektoru.

“Nikad ova Vlada, prvenstveno premijer, nije izlazila s ishitrenim izjavama. Neću ni sad. Istog trenutka kad dođemo do koncenzusa, siguran sam da će sve biti predstavljeno javnosti. Smatramo da smo blizu dogovora i bit će postignut do kraja mandata”, naglasio je Horvat pa spomenuo kad bi izbori mogli uopće biti, ali i ima li smisla pričati o “duhovima prošlosti”:

“To iz godine u godinu spominje lijeva opcija, bez odgovora i argumenata. Oni nemaju drugog izlaza nego se okretati prema tome. Na koji način će retorika biti izoštrena kako se budu izbori bližili, ne ovisi samo o HDZ-u. Neka birači sami procjene čija retorika je kakva.”

Komentari