Horvat iz samoizolacije: Zagrepčane smještene u prostorima Studentskog centra preselit ćemo u Hostel Arenu

Damir Krajac / CROPIX

Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, koji je u izolaciji otkako je njegovoj pomoćnici otkriven covid-19, objasnio je tko će po Zakonu o obnovi Zagreba biti oslobođen participacije obnove po dohodovnom, imovinskom o socijalnom cenzusu.

Na pitanje voditelja ministar Horvat je prvo rekao da mu se nisu razvili nikakvi simptomi, da se sa svojom pomoćnicom čuo i da ona ima blage simptome, te se liječi, kao i to da će prvi rezultati svih koji su bili prisutni sastanku u petak, dobiti rezultate tijekom dana.

“Moramo biti i ostati odgovorni. To vrijedi i za mene. Odlučili smo ići u samoizolaciju, ali to ne znači da ne nastavljamo s radom. Državna tajnica koja će zakon predstaviti, sudjelovala je i u radu na zakonu. Siguran sam da će se naći na izvanrednoj sjednici Sabora”, kazao je.

“U članku 6. imamo prihodovni i imovinski cenzus, uključivo i socijalni. Povukli smo granicu na 200.000 kuna. Oni koji imaju manje od neoporezive granice dohotka, oni neće morati participirati sa 20 posto”, kazao je.



Ponovio je da će vlasnici stambenih odnosno poslovnih jedinica morati sudjelovati u trošku obnove od potresa sa 20 posto, da će država pokriti 60 posto, a lokalne vlasti da će pokrivati ostalo. Onima koji po određenim cenzusima po zakonu neće morati participirati u obnovi, trošak će pokriti država.

Voditelja je zanimalo, što će biti s onim vlasnicima kojima netko stambenu jedinicu procijeni na više od 200 tisuća kuna.

“U tih 200.000 kuna ne ulazi stambena jedinica koja je jedina i nužna. Radi se o ostatku imovine”, kazao je Horvat i dodao: “U članku 7. i 8. stoji da oni koji neće moći pronaći adekvatni iznos sredstava, ta će zgrada dobiti hipoteku i država će se upisati kao suvlasnik na toj zgradi.”

Rekao je i to da se za Zagrepčane smještene u prostorima Studentskog centra priprema zamjenski smještaj, kako bi studentski dom mogao pripremiti smještaj za studente:

“Trenutno najbolji standard kao adekvatni zamjenski prostor, nudi Hostel Arena. S procesom preseljenja već u petak ili početkom sljedećeg tjedna.”

Komentari