Horvat: Ako nema suglasnost vlasnika, građevinska inspekcija donosi odluku o rušenju

Srdjan Vrancic / CROPIX

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat novinarima u Petrinji je rekao kako je planirano rušenje objekata za koje je rušenje nužno.

Kazao je kako kreću u ustrojavanje dislociranog ureda ministarstva.

“Koristit ćemo prostore sa središnjim uredom za stambeno zbrinjavanje, a doći će i kolege iz stambene inspekcije. Na jednom prostoru koncentrirat ćemo sve koji imaju bilo kakvu nadležnost u području uklanjanja, obnove i gradnje novih objekata”, rekao je Darko Horvat.

Kazao je kako Građevinski inspektorat pod okvirnim ugovorom ima četiri izvođača koji mogu promptno pristupiti uklanjanju objekata koji su prijetnja ljudskom zdravlju ili životu.



“Taj ćemo sporazum iskoristiti kako bi što prije uveli te četiri firme u uklanjanje zgrada. Idemo i u novi natječaj, te unatoč brzini moramo poštivati i zakonodavni okvir, pa ćemo uz ovaj imati i novi ugovor”, rekao je Darko Horvat.

Postoje razni uvjeti zbog kojih neka zgrada ima crvenu markicu, pojasnio je.

“Oni kojima je uništena statika, koje se ne mogu obnavljati, one će uz crvenu markicu dobiti i prioritet za rušenje. One s crvenom koje su prijetnja rušenju drugih zgrada ili drugih elemenata, kada to uklonimo, one će postati žute pa će ih se obnavljati, ili zelene pa se neće morati obnavljati”, kazao je ministar.

Rekao je i kako su prije nekoliko dana počeli sakupljati suglasnosti vlasnika objekata za koje se smatra da im je narušena statika i moraju se ukloniti.

“Odluku će donositi temeljem zakona o Civilnoj zaštiti, definirat će se prioriteti. Ako nema suglasnosti vlasnika, prijedlog izmjena i dopuna zakonodavnog okvira kaže da će, ako ne postoji suglasnost vlasnika, građevinska inspekcija donositi odluku”, kazao je Horvat.

Naglasio je kako nikakvu odluku kao političar neće donijeti sam

“Imamo sastanak Fakulteta i Komora, gdje će nam se predstavljati rješenja za obnovu na Banovini. Doći će Građevinski, Arhitektonski fakultet i RGN, jer nam se na nekim području javljaju geološki efekti koji još nisu istraženi, a struka smatra da se na njima ne treba graditi, pa će se sugerirati da se dislocira.

Mi smo u zakonu definirali da sve što ima povijesnu ili kulturnu vrijednost, Ministarstvo kulture će osmišljati obnovu, do stava konzervatora koji će predložiti kako krenuti u obnovu. Centri Petrinje, Gline i Kostajnice će biti temelj posebne analize. Cilj je da se zadrži štih grada kakav je bio, ako bude moguće”, rekao je Horvat i dodao kako će prioritete raditi prema dobivanju dozvola od vlasnika.

Komentari