Horor u centru Sinja: U oči upadaju dva potoka puna fekalija

Velika većina građana Sinja vjerojatno bi se složila s konstatacijom da je iza Sinja tijekom nekoliko posljednjih izbornih ciklusa kolosalni neuspjeh na svim poljima. Najveći je dovođenje u pitanje izgradnje kanalizacije, kolokvijalnog naziva Aglomeracija Sinj.

Kanalizacija je ključ

To je projekt na kojemu će gradonačelnik Bulj na samom početku mandata pridobiti naklonost svojih sugrađana ili će pasti. Svjestan je toga i novi MOST-ov gradonačelnik Miro Bulj, jednako kao i da je jedina formula za realizaciju Aglomeracije dobivanje dodatno potrebnog novca.

Taj novac bi trebao stizati iz Zagreba, od Ministarstva zaštite okoliša i Hrvatskih voda, koje su barem jednako kao i Sinjani odgovorne što Aglomeracija Sinj nije već davno izvedena ili u najgorem slučaju što nije u tijeku završetak realizacije toga projekta.

Dok se na relaciji grad Sinj – “Vodovod i odvodnja Cetinske krajine” (kao nositelj projekta u ime Grada Sinja) – Ministarstvo zaštite okoliša i energetike – Hrvatske vode igra ping-pong, Sinj ovih vrućih srpanjskih dana vonja na veliki kondut.



Kako i ne bi kada središtem alkarskoga grada koritima Ćosina potoka i Gorućice teče otvorena kanalizacija. Svatko tko želi u to se može uvjeriti svakodnevno, na licu mjesta. Dugotrajna ovoljetna suša davno je presahla izvore Ćosina potoka i Gorućice. Unatoč tomu oba potoka teku.

Ne baš prevelikim intenzitetom, ali teku u količinama u njih ispuštene kanalizacije. Zaista je nevjerojatno da se centru jednog tako važnog hrvatskog grada odvijaju tako gnjusne scene.

Problem s drugim gradovima

Tu vodu kao pitku svakodnevno koristi sve stanovništvo Omiša i njemu gravitirajućih naselja, cijelo Makarsko primorje te na otocima Hvaru, Braču, Visu i Šolti. U ljetnim mjesecima, kada stignu turisti, broj korisnika te vode najmanje je udvostručen i više od toga.

Dolaskom na dužnost gradonačelnika, sve prethodno navedeno detaljno je spoznao i Miro Bulj, koji traži formulu kako privoljeti Zagreb da se za Aglomeraciju Sinj osigura nedostatnih 150 milijuna kuna.

Osim izravnih zahtjeva koje upućuje Vladi, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Hrvatskim vodama Sinjani će, čuje se iz krugova bliskih Bulju, zatražiti da ih u njihovu opravdanom zahtjevu podrže svi gradovi i općine u kojima iz slavina teče voda iz rijeke Cetine.

To su gradovi Hvar, Komiža, Makarska, Omiš, Supetar i Vis te općine Baška Voda, Bol, Brela, Dugi Rat, Gradac, Jelsa, Milna, Nerežišća, Podgora, Postira, Pučišća, Selca, Sućuraj, Sutivan, Šolta i Tučepi.

Njihove gradonačelnike i načelnike Bulj se, navodno, sprema pozvati u Sinj, pokazati im gdje otvorenim kanalom kompletna sinjska kanalizacija teče i bez pročišćavanja se ulijeva u Cetinu, izložiti im kako se problem može riješiti jedino izgradnjom kanalizacije s pročistačem i zamoliti ih da ako žele iz svojih slavina piti čistu i zdravu vodu, podrže Sinj u zahtjevu prema Zagrebu za osiguranje dodatnih 150 milijuna kuna za izgradnju Aglomeracije Sinj, piše Slobodna Dalmacija.

Komentari