Holy o lokalnim izborima: Zna nam se činiti da HDZ ima ljigave poruke, ali zna svoje biračko tijelo

Foto: Mirela Holy

Mirela Holy gostovala je u N1 studiju uživo i komentirala kampanju za lokalne izbore.

Govoreći o troškovima kampanje i iznosima koje su kandidati prijavili DIP-u, Holy kaže da često postoje i skriveni troškovi u kampanji, odnosno da se “ne prijavljuju se sve stvari koje su se potrošile tijekom kampanje”.

“Kad govorimo o marketinškom oglašavanju, koje se svodi na plakate, na televizijske spotove, letke i slično, pokazuju jako veliki pad učinkovitosti i to što netko potroši puno novca na kampanju ne znači da će imati i dobar rezultat na samim izborima”, rekla je Holy.

Nije sigurna ni da je Vesni Škare Ožbolt donijelo prednost to što je u kampanju krenula bitno ranije nego drugi kandidati. “U nekim situacijama je dobro krenuti na vrijeme i da se predstavite na vrijeme, ali ukoliko to previše dugo traje, možete izazvati prezasićenost, ako ste puno u medijima, i javnost postane zamorena vama i ne postoji zlatna formula u vezi toga”, rekla je.



Kanali oglašavanja

Govoreći o izborima za gradonačelnika Zagreba, Holy je rekla da kanali oglašavanja jako ovise i o kandidatu i o njegovu biračkom tijelu.

“Ja bih rekla da HDZ, neki put nam se zna činiti da imaju ljigave poruke, jako dobro zna svoje biračko tijelo. Znaju im se obraćati i koriste školske primjere dobre kampanje. Nema revolucionarnih rješenja, ali se pokazuje dobro poznavanje biračkog tijela”, rekla je Holy.

“Nije ista stvar kad ste iz opcije Možemo! ili iz HDZ-a i SDP-a i da provodite unificirane kampanje, to znači da se uvijek možete prilagođavati svom biračkom tijelu i da uspijete u emocionalnom i kognitivnom smislu motivirati svoje birače i da na kraju krajeva zaokruže vašu opciju”, rekla je Holy.

Personalizirana kampanja

Ni personalizirana kampanja nema zlatnog pravila za uspjeh, smatra ona.

“Ljudi u Hrvatskoj jako su prezasićeni politikom i ako ljudima gurate sadržaje, nisam sigurna da je Hrvatska primjer dobre kampanje od vrata do vrata, to ovisi i o biračkom tijelu. Neko biračko tijelo je sklono tome da ima prisan kontakt s kandidatima, druga biračka tijela ne vole, jer to doživljavaju kao da ih se na nešto prisiljava, tu nema pravila”, rekla je Holy.

Kad je u pitanju velika potpora koju uživa Tomislav Tomašević, kao glavni favorit za ulazak u drugi krug, Holy smatra da se radi o dobroj situaciji. “Mada, može utjecati na izlaznost biračkog tijela tog kandidata i ne bi se prvi put dogodilo da ankete daju veliku prednost lijevom kandidatu, što onda može prouzročiti izlazak velikog dijela desnih birača. Ja bih rekla da prema svim anketama Tomašević ima toliko veliku prednost da mu to daje jasne šanse za ulazak u drugi krug”, rekla je Holy.

Vrijeme može utjecati na rezultat

Na rezultat kampanje može utjecati i vrijeme, dodala je. “Ako bude lijepo vrijeme, to može utjecati na birače, više na lijeve, nego na desne, ali i ako bude kiša, i to može utjecati na izlaznost”, rekla je Holy.

I vrijeme može utjecati ,ako bude lijepo vrijeme, to može utjecati na birače, više na lijeve, ali i ako bude kiša, i to može utjecati.

Škare Ožbolt opravdano uzrujana

Komentirala je i istup Vesne Škare Ožbolt, koja je rekla da je pokrenula privatnu tužbu protiv Davora Filipovića, kazavši da njegov stožer plasira laž da ona nakon izbora namjerava koalirati s Tomaševićem.

“Vidi se da je gospođa Škare Ožbolt jako uzrujana, ja bih rekla opravdano, jer joj sigurno takva komunikacija nanosi štetu. Tu se vidi strateško komuniciranje HDZ-a, jer oni vide tko je njima stvarna opasnost za ulazak u drugi krug. Jako često kandidati griješe i fokusiraju se na dijametralno suprotnu političku opciju. To nikad nije dobra opcija, jer kad se pokušavate svidjeti svima, ne svidite se nikome. Vidi se da postoji podudarnost između Škare Ožbolt i Filipovića, njima nije stvarna opasnost glasačko tijelo, njima su opasnost drugi desni kandidati”, rekla je Holy.

Kad je u pitanju drugi krug izbora, Holy je rekla da možemo očekivati prljavu kampanju, prenosi N1

Komentari