HOĆE LI ZAGREBAČKI HDZ ODLUČITI O SUDBINI KOALICIJE Sokol: Milan Bandić nije budućnost Zagreba

Tomislav Sokol, zastupnik EPP-a Europskom parlamentu i član zagrebačke gradske organizacije HDZ-a u svojoj Facebook objavi navodi kako mu je dužnost kao Zagrepčaninu uključiti se u borbu za Zagreb, koji vidi bez Milana Bandića kojeg je iznjedrila nominalna oporba, te kako neće ponuditi kandidata koji bi donio promjene.

“Svaka osoba uvijek duboko promišlja o budućnosti. Nekad imamo velike planove koje jedva čekamo realizirati, a ponekad nas je strah onoga što sutra nosi. Ono što nas razlikuje jest gledamo li budućnost iz osobne ili zajedničke perspektive. Za mene nema dvojbe. Uostalom, zato i jesam u politici. Iako sam u Europskom parlamentu, smatram kako je moja dužnost kao Zagrepčanina, kao član zagrebačke gradske organizacije, iznijeti jasan stav o budućnosti moga grada.

Milan Bandić nije budućnost Zagreba. Očekujem od mog zagrebačkog HDZ-a da dobro promotri okolnosti i izmakne se od osobnih perspektiva i kratkovidnog političkog pragmatizma. Nominalna oporba je iznjedrila trenutno vodstvo grada, isprepletena je s njim i neće ponuditi kandidata koji će okupiti sve snage kojima je stalo do budućnosti grada. Samo HDZ može okupiti ljude, čak i one koji inače različito razmišljaju, te donijeti promjenu u Zagrebu. Krenimo u borbu za grad, ovog puta iskreno i stvarno”, napisao je Sokol u svojoj objavi na društvenim mrežama.



Ćelić: Priželjkujem da se HDZ-ova kandidatkinja ili kandidat za gradonačelnika izaberu na predizborima unutar stranke

Podsjetimo tajnik zagrebačke gradske organizacije HDZ-a Ivan Ćelić na društvenim mrežama komentirao je situaciju unutar zagrebačkog HDZ-a i predložio rješenje kako iznjedriti najboljeg kandidata za gradonačelnika.

Zagrebački HDZ trenutno broji oko 18 tisuća članova i zasigurno ima više kvalitetnih osoba koje bi mogle biti uspješan gradonačelnički kandidat. No, izboru kandidata treba pristupiti ozbiljno i na vrijeme, vodstvu zagrebačkog HDZ-a treba vjerovati, ono mora imati autonomiju u odlučivanju, kreiranju kandidacijskih listi i odabiru kandidata za gradonačelnika. Dok se to ne dogodi, ne možete tražiti odgovornost od zagrebačke organizacije za loše rezultate u Gradu Zagrebu niti imati pobjedničku priču.

Sada treba vidjeti hoće li zagrebački HDZ stati na kraju političkom partnerstvu Bandić-Plenković i na lokalnoj i na nacionalnoj razini, ili je ovo još jedna prazna priča.

Ćelić: Priželjkujem da se HDZ-ova kandidatkinja ili kandidat za gradonačelnika izaberu na predizborima unutar stranke

HDZ je na prekretnici

Nakon trećeg neuspjeha na izborima zagrebački HDZ je, sudeći po izjavama njegovog vodstva i uglednih članova, odlučio uzeti stvar u svoje ruke. Teret Milana Bandića nije više moguće nositi, a održavanje koalicije u Zagrebu moglo bi tu stranku koštati prepoznatljivosti.

Na posljednjim lokalnim izborima skoro jednak broj vijećnika HDZ-u su oteli Neovisni za Hrvatsku, a na europskim izborima Hrvatski suverenisti i Neovisni za Hrvatsku zajedno su bili duplo jači od HDZ-a Andrije Mikulića.

I ovi predsjednički izbori pokazali su da HDZ više ne može nagovoriti svoj birački bazen na izlazak na izbore te da na nove birače može samo sanjati. Više od 50 tisuća birača u Gradu Zagrebu je zbog koalicije HDZ-a s Milanom Bandićem nije izašlo na ozbore , a neki smatraju kako tome treba pribrojiti još namjanje 20 tisuća onih koji su zbog toga glasali za Milanovića. Naravno ne bi treblo odbaciti i nevažeće listiće.

Zagrebački organizaciju HDZ-a, kao i ostatak te stranke očekuju unutarstranački izbori i teške odluke. Ili novo, Bandićem neokaljano vodstvo a zatim i odlazak u gradsku oporbu ili nastavak trenutnog stanja zbog partikularnih interesa pojedinaca.

Komentari