Hoće li Vladin integrirani teritorijalni program zaista oporaviti opustošene krajeve?

Vladin Integrirani teritorijalni program vrijedan više od deset milijardi kuna trebao bi oživjeti gospodarstvo, zaustaviti iseljavanje i oživiti zapuštene krajeve. No kako to učiniti te ima li dovoljno još optimizma.

Kako oživiti gospodarstvo, zaustaviti iseljavanje i vratiti život na područja Dalmatinske zagore, Like, Gorskog kotara i Banovine?

Tome bi trebao pomoći novi Vladin Integrirani teritorijalni program koji je krajem lipnja poslan Europskoj komisiji na usuglašavanje. Više od 10 milijardi kuna nudi se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, piše HRT.

Za novi program, kaže ministrica Tramišak, moći će konkurirati samo poduzetnici iz obuhvaćenih područja, a ne iz cijele zemlje, kao dosad. U kojim gospodarskim granama, odlučivat će se pri izradi planova za industrijsku tranziciju.



“U zeleni rast i razvoj, u održivi turizam, poticanje razvoja upravo onih grana koje su već sada značajne na tom području, a dodatno mogu ostvarivati značajna radna mjesta”, pojasnjava Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a.

U ruralnim područjima to su svakako stočarstvo, mljekarska i prehrambena industrija, druge grane poljoprivrede, sve bi to ovaj program, uz ulaganja iz drugih izvora, poput Europskog fonda za poljoprivredu, trebao obuhvatiti.

U Šibensko-kninskoj županiji, primjerice, žele i ulaganja u centre kompetencija, ali i izgradnju brze ceste.

“S druge strane povezivanje kroz linijski prijevoz, jer ljudi odseljavaju iz područja koja nisu prometno povezana, ne samo cestovno prometno povezana, nego i s javnim i linijskim prijevozom i tu treba ulagati nešto novca”, podsjeća Marko Jelić, šibensko-kninski župan.

Potencijali nacionalnih parkova, poput Risnjaka, nisu u prethodnom razdoblju bili dovoljno prepoznati, pa bi to sada trebalo biti ispravljeno. U Dalmatinskoj zagori kažu – dva su važna stupa – obnovljivi izvori energije i razvoj širokopojasne internetske mreže.

“Imamo jako veliki broj poziva iz svijeta, digitalnih nomada. Njima treba omogućiti da u ovom prekrasnoj prirodi Dalmatinske zagore mogu i normalno raditi i živjeti. A što se tiče obnovljivih izvora energije, ovih dana, vrlo brzo će se otvoriti jedna solarna elektrana u Vrlici”,  ističe Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan.

Ministrica Tramišak kaže da već najesen očekuje finalizaciju dokumenta, usuglašavanje s Komisijom, potpisivanje partnerskog sporazuma RH i EK i omogućavanje korištenja dostupnih fondova u novom razdoblju.

“Dakle možemo prve pozive i prve natječaje očekivati od sljedeće godine”, poručuje.

No da bi se taj novac iskoristio, ključna je kvalitetna priprema projekata. I ono najvažnije – inicijativa mora doći s lokalne razine – od samih poduzetnika i gospodarstvenika.

Komentari