Hoće li testovi promijeniti situaciju? U samoizolaciji 30.000 učenika

Svi potrebni covid-testovi za učenike zasad su stigli u Primorsko-goransku županiju. Ondje sada kreće njihovo proslijeđivanje djeci i roditeljima, a u zagrebačke škole brzi testovi trebali bi stići sutra. Na red bi sve županije trebale doći najkasnije do početka idućeg tjedna. Resorni ministar tvrdi da se ovim potezom želi smanjiti broj djece u samoizolaciji – jer je takvih trenutno – 30 tisuća.

Covid-testovi spremni su za riječke školarce. U kutijama ima ih dovoljno da se 570 osnovnoškolaca dva puta testira, prenosi N1.

“Ovo je sve išlo jako brzo, jučer smo dobili obavijest i sad moramo dobiti povratne infofmacije o tome tko ne želi testirati svoju djecu. Ja ne očekujem puno odbijanja jer mislim da su naši roditelji i dosad bili odgovorni i inače su na prvi neki znak samoinicijativno testirali djecu”, otkriva Tatjana Bandera Mrakovčić, ravnateljica OŠ Nikola Tesla u Rijeci.

Za osnovnoškolce u Novsku stiže 1.400 covid-testova. Testirat će se jednom tjedno, tko želi. Tko ne, ne preuzima testove, prilaže obrazac o neprovedbi testiranja, ali i, ako je kontakt zaraženog, odlazi u samoizolaciju.Ravnateljica i predsjednica hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola kaže dobili su upute.

“U tim svim uputama piše što raditi i u jednom i u drugom slučaju. Ovo je dobrovoljno testiranje samo onoga tko želi kako bi se održala ta mjera da svatko tko je zdrav bude u zgradi, samo bolestan kod kuće i kako bi se napokon ostvarilo održavanje nastave u školama i ukidanje C modela”, govori predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Antonija Mirosavljević.

Građani podijeljeni
Ne mora to nužno biti ponedjeljkom, ali svaki učenik jednom u tjedan dana test treba obaviti. Građani Novske oko ove ideje – podijeljeni:

“Kao što je većina stručnjaka rekla, to nema smisla po meni.”

“Da, pa bilo bi dobro, zašto ne, pa se bude siguran.”

“Definitivno nisam za, ova korona se sad smanjuje, a sad treba smanjivati te tenzije, a ne da se još pojačavaju.”

30.000 djece u samoizolaciji
Za isporuku testova školama zaduženi su pripadnici civilne zaštite. Nakon što potroše dobivena dva testa, školarcima će se slati i nadopune. No, polako jer još nisu svugdje stigle ni prve pošiljke. Otoci, manje sredine, a zatim i veliki gradovi – do idućeg tjedna svi bi trebali biti spremni.

“U velikim sredinama je distribucija malo teža. Ne ovisi o nama ravnateljima kad će testove dobiti svi učenici, nego baš o ovome. Kada će nas civilna zaštita pozvati da dođemo po naše testove. Mi danas idemo po testove i sutra ih namjeravamo dijeliti”, otkriva nam Mirosavljević.

Mjesec dana trajat će ovaj projekt, a ministar objašnjava – previše je učenika u samoizolaciji, ovo je način da ih vratimo u škole.

“Zbog toga što je narastao broj broj učenika, ali je drastično narastao broj učenika koji su u samoizolaciji. To će u ovom trenutku značiti oko 30.000 djece koja su u samoizolaciji i njihov povratak u školu. Imamo oko 7.000 pozitivnih učenika i koji su kod kuće. Porast broja prozitivnih je 1.700 u odnosu na prošli tjedan”, rekao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Ostvarenje cilja uvođenjem ove mjere korak je bliže jer HZJZ u subotu ukida samoizolaciju za svu školsku djecu.

 

Komentari