HOĆE LI SE SAZNATI ISTINA? Filipović nije jedini Plenkovićev suradnik koji se povezuje s aferom INA, jedno ime je posebno intrigantno

Damjan Tadić/Cropix

Komentirajući navode o tome da je lagao o svojim odnosima sa Damirom Škugorom, ministar gospodarstva Davor Filipović napise Nacionala nazvao je lažima, premda se u njima tvrdi da je tajnim mjerama nadzora telefonskih razgovora aktera pljačke Ine uhvaćen u razgovoru sa Škugorom, s kojim je navodno komunicirao oko HEP-a. Da Filipović nije bio u kontaktu sa Škugorom za 24 sata poručio je također neimenovani sugovornik iz Državnog odvjetništva.

”Prije nekoliko brojeva su napisali kako sam promijenio frizera i kako se sada šišam tamo gdje i premijer Plenković, što je notorna laž, a pomalo smiješno. Nakon toga je imao i objavu da sam angažirao posebnog savjetnika za medija, to se također nije dogodilo. U prošlom su broju naveli kako iz mog ministarstva odlazi državni tajnik, a na Vladi je imenovan novi. Također, tijekom ljeta su me slikali na plaži s leđa i komentirali moje kupaće gaćice. Rekao sam već u nastupu na RTL televiziji da nikada nisam telefonski razgovarao sa Škugorom, da nikad nisam razmijenio poruku s tim čovjekom, da nemam njegov broj i da ga poznajem površno.

I to je jedina istina. Naveo sam vam nekoliko primjera u kojem smjeru ide pisanje tog tjednika, a i sam DORH, koliko vidim iz nekoliko medija, je potvrdio da s tim čovjekom nikada nisam telefonski razgovarao” poručio je Filipović komentirajući svoj odnos s uhićenim direktorom Ine koji se ujedno smatra mozgom pljačke teške milijardu kuna.

Milić: Nemam Škugorov broj
Nije Filipović jedini Plenkovićev blizak suradnik koji se povezuje s privedenima u aferi Ina, u tom se kontekstu posljednjih nekoliko dana spominje i Vladin glasnogovornik Marko Milić kojega smo tim povodom kontaktirali i koji nam je također poručio kako ne posjeduje Škugorov broj, i kako sa dotičnim nikada nije bio u kontaktu pa se iz njegova odgovora lako može zaključiti da se ni Milićevo ime ne bi trebalo pojavljivati u Uskokovim transkriptima vezanima uz ovaj slučaj radi kojega među Plenkovićevim suradnicima kuju teorije o podmetanjima koja navodno stižu sa desnog krila stranke u cilju da se sruši kompletnu Vladu i ugrozi Plenkovićevu poziciju.



Treba međutim reći da je i Plenković tijekom studija na zagrebačkom Pravnom fakultetu bio predsjednik hrvatske podružnice Europske udruge studenata prava- ELSA čiji je dopredsjednik u to doba bio uhićeni šef Hrvatske gospodarske komore Josip Šurjak. Premijer Plenković i Šurjak bili su ista generacija na Pravnom fakultetu te se od tada vrlo dobro poznaju, no upućeni svjedoče da njih dvojica nisu pretjerano često komunicirali te da su se susretali uglavnom u prilikama koje su se odnosile na aktivnosti Hrvatske odvjetničke komore. Daleko dublje od Plenkovića sa uhićenim Šurjakom povezan je glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić koji je usput budi rečeno kumski povezan sa Šurjakom, dok je Škugor kao član maksimirskog HDZ-a često kontaktirao i sa glavnim tajnikom HDZ-a Katičićem, a navodno i sa premijerom Plenkovićem s kojim se u više navrata sastajao.

“Katičić je bio dobar i sa Šurjakom i sa Škugorom”
”Postoji mogućnost da je Katičić bio poveznica između Šurjaka i Škugora, Katičić je bio dobar i sa jednim i sa drugim”, otkriva naš sugovornik blizak istrazi te napominje da bi istraga trebala otkriti Katičićevu ulogu u pljački Ine, ukoliko Katičićeve uloge u tom procesu uopće ima. ”Provjeriti bi se trebalo je li taj pokradeni novac trebao biti upumpan u HDZ ovo jako podsjeća na aferu Fimi medija, i ovo je jako opasno konkretna imena tek trebaju isplivati, ukoliko istraga ne bude gušena političkim pritiskom”, smatra naš sugovornik. Smatra se u političkoj areni da je direktor Škugor bio blizak i sa viceguvernerom Tomislavom Ćorićem, ali i sa Nikom Dalićem. Da nikada nije razgovarao sa premijerom Plenkovićem o direktoru Škugoru, nedavno je izjavio i sami Ćorić odgovarajući na prozivke bivšeg predsjednika NO Ine Damira Vanđelića rekavši da je ovaj kreativan u iznošenju alternativnih činjenica.

“Nikad tijekom svog mandata u razgovoru s Fasimonom nisam inzistirao ili zagovarao bilo kakva kadrovska rješenje, pa niti u slučaju imenovanja Škugora. To samo po sebi znači da se nisam ni pozivao na predsjednika Vlade”, poručio je Ćorić referirajući se i na prošlotjedne napise Nacionala. Treba podsjetiti da je Vanđelić nedavno kazao kako je svim članovima NO Ine uputio mail jer je uvidio da poslovanje kompanije zaostaje, a kompanija godišnje gubi 200 milijuna eura. Kako je Vanđelić kazao mail je poslao i ministru Ćoriću od kojeg je dobio praktično špotanje jer problematizira te stvari.

“Ćorić je rekao da politiziram i da se bavim nekim drugim poslom. Na tom sastanku se ime Škugora nije spominjalo, ja ga ne poznajem”, rekao je Vanđelić. Govori se intenzivno u odvjetničkim i DORH-ovim krugovima o ovom velikom slučaju na koji javnost brojne odgovore još očekuje. ”Prije svega treba utvrditi kojoj se firmi u inozemstvu taj plin prodavao i tko je sa time povezan, pitanje je i je li o ovome svemu ikakva saznanja imao Damir Mikuljan koji je također član NO i član HDZ-a, osim toga na dnevni red će doći i ispitivanje Vanđelića, on bi morao reći je li maknut zato što je propitkivao poteze Ine, a tu je važna i uloga Porezne ona je morala imati saznanja o ovim uplatama, ako je Porezna nešto o tome znala pitanje je što je o tome znao bivši ministar Marić i je li on radi toga napustio Vladu nedugo nakon Ćorića”, zaključuje na koncu sugovornik, piše Dnevno.hr

 

 

Komentari