HOĆE LI SE OBNOVA ZAGREBA KONAČNO UBRZATI? Ministar Horvat tvrdi: Promjena će nastupiti ove jeseni

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL/EU2020HR, Flickr

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat komentirao je obnovu Zagreba i izmjenu zakona kako bi se obnova ubrzala.

“Radimo na pripremi odluka koje postaju izvršne, završavaju se procesi javne nabave. Za tri takva projekta posao je završen, u procesu nabave je 18, a više od 30 projekata je u završnoj fazi pripreme. Proces u Zagrebu je pokrenut, a koliko će se brzo odvijati ovisi o raspetljavanju tri ključna problema – identifikacije prebivališta na dan potresa, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i verifikacije je li prostor legalan ili nje”, rekao je Darko Horvat za N1.

Prokomentirao je prozivke Anke Mrak-Taritaš da obnova još nije ni počela i da od nje neće biti ništa.

“Netko poput gđe Mrak-Taritaš, koja je radila ovaj posao prije mene, trebala bi se kloniti paušalnih izjava. Što se tiče javnog natječaja, 13 javnih poziva, 368 aplikacija, ukupnog iznosa preko 8,8 milijardi kuna analizirano i ugovore za 500 projekata, svi nevjerni Tome koji sugeriraju ili ih muči period od 18 mjeseci unutar kojeg se sredstva Fonda solidarnosti moraju utrošiti, jasna poruka – velika većina tih projekata će u 18 mjeseci završiti, a ono što nećemo uspjeti financirati iz Fonda, financirat ćemo kroz program države. Dinamika izdavanja odluka putem kojih Fond postupa, sustav javne nabave kojeg nismo zaobišli, i ta dinamika koja iz tjedna u tjedan postaje veća. Kad prođete Zagrebom, iz ulice u ulicu niču skele”.



Otkrio je da su u Zagrebu uklonjena tri objekta za koja su u potpunoti raspetljane sve neodoumice i izdane pravomoćne odluke. “U Fondu je takvih 18 odluka, a na 34 odluke se radi, u završnoj su fazi”.

‘Radimo na paketu zakona’

Komentirajući moguće izmjene Zakona o obnovi, istaknuo je:

“Iskustva danas sugeriraju da je potrebna zakonska izmjena, a kojom brzinom i kad ne mogu otkriti, ali radimo predmetne izmjene i dopune. Zakon o obnovi prioritetno mora imati proces obnove. Želimo prolazni model koji brzo može iznjedriti određeni broj pravomoćnih rješenja da se brzo pokrene postupak putem javne nabave i dovede operativa na teren.”

Dodao je kako rade na paketu zakona koji će obnovu pojednostaviti, a neke stvari pravno i legitimno ubrzati. Moguća je i izmjena Zakona o vlasništvu.

O stanovima sa zaštićenim najmoprimcima za koje su vlasnici rekli da neće ni ulaziti u obnovu, napomenuo je da je u prvom članku zakona obnova Zagreba javni interes i nitko neće moći reći ne mogu ili neću.

“Tamo gdje bude ne mogu, to će država, a gdje bude neću, neke će se stvari morati rješavati drugačije”, poručio je.

Dodao je da su neki prijedlozi zakonskih izmjena već na stolu premijera.

“Neki su prijedlozi već kod premijera, ali kod paketne promjene trebaju i drugi resori. Ako se stvari postave na način da ne možemo paralelno voditi tri ili četiri procesa, ako je prioritet obnova, paketna izmjena zakona može donijeti puno. Promjena će nastupiti ove jeseni”.

Komentari