HOĆE LI POSLJEDNJA ODLUKA KOŠTATI PUTINA? U igri je osam mogućih nasljednika, među njima su general, bankar, ali i zatvorenik

Foto: Guliver

Kaos u Rusiji izbio je nakon što je predsjednik Vladimir Putin objavio “djelomičnu mobilizaciju”, kako bi pojačao snage u ukrajinskom ratu, pritisnut kontraofenzivom Kijeva na sjeveroistoku zemlje koja je natjerala njegove trupe na povlačenje. Je li Putina ova posljednja odluka koštala vlasti?

Diljem zemlje uslijedili su brojni prosvjedi, a zabilježene su potresne scene žena koje se opraštaju od svojih sinova i muževa, dok su neki Rusi ponovo krenuli bježati iz zemlje. Neki su došli i u Srbiju, a zabilježene su gužve i na rusko-finskoj granici.

Kolaps ruske vojske izazvao je optužbe među utjecajnim ruskim političarima, čak je i Putinov saveznik, lider Čečenije Ramzan Kadirov, rekao da je Moskva “napravila greške” u ratu, piše Net.hr.

Ako bi do svrgavanja Putina zaista došlo, to bi otvorilo i pitanje njegovog nasljednika. Razliku će činiti način na koji Putin ode s vlasti. Ako se unaprijed odredi nasljednika, elite će imati manje prostora za promjene. Međutim, ako Putin napusti mjesto predsjednika iznenada, uslijedila bi borba za ruski tron.



Trenutno se govori o više imena za mogućeg Putinovog nasljednika. Dok su se krajem 2021. najviše kotirali ministri Sergej Šojgu i Sergej Lavrov, oni se više ne spominju.

Sada su na listi Mihail Mišustin, Sergej Kirijenko, Vjačeslav Volodin, Juri Kovalčuk, Aleksej Navaljni, Jevgenij Prigožin, Viktor Zolotov i Aleksander Kurenkov, piše Kurir.rs.

Mišustin je aktualni premijer do sada je bio tajnovit o temi invazije na Ukrajinu i u potpunosti je izbjegavao komentirati rat. Za razliku od tihog Mišustina, prvi zamjenik šefa kabineta Kirijenko je postao veoma glasan otkako je počela invazija. Volodin, predsjednik Dume, koji je na to mjesto izabran 2016. na prijedlog Putina, moćan je kandidat za potencijalnog nasljednika.

Poznat i kao “Putinov bankar”, Kovalčuk je glavni šef Ruske banke i također kontrolira najveću medijsku holding kompaniju u zemlji, Nacionalnu medija grupu, a njegov stariji brat Mihail je direktor Instituta Kurčatov i blizak Putinov prijatelj.

Navaljni je zatvoreni lider ruske opozicije i aktivist koji je organizirao antivladine proteste u Rusiji i kandidirao se kako bi zagovarao reforme protiv korupcije i Putinov režima. Lider je partije Rusija budućnosti i osnivač Antikoruptivne fondacije (FBK). Prigožin je šef ruske plaćeničke grupe Vagner i ponekad ga zovu “Putinovim kuharom” zbog ranijih ugostiteljskih poslova.

Zolotov je moćnik koji je godinama bio uz Putina za razliku od ostalih generala koji su dolazili i odlazili. Bio je Putinov bivši tjelohranitelj. Kurenkov je šesti tjelohranitelj ruskog predsjednika koji je imenovan na visoku državnu dužnost. Poznat je i kao ‘čovjek bez lica’, a o njegovoj prošlosti se malo zna.

 

Komentari