HOĆE LI IZAĆI ‘BIJELI DIM’? Tko će biti novi predsjednik Vrhovnog suda? U konkurenciji tri kandidata i jedna kandidatkinja

Ilustracija Izvor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nakon ponovnog javnog natječaja za izbor predsjednika Vrhovnog suda u četvrtak se održava opća sjednica tog Suda na kojoj će se raspravljati o kandidatima za njegova predsjednika.

Podsjetimo, na treći javni poziv za predsjednika najvišeg suda, koji je istekao 6. kolovoza, prijavio se sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Radoslav Dobronić, sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela, zagrebački odvjetnik Šime Savić i sutkinja Visokog kaznenog suda Lana Petö Kujundžić. Prijavila se i Daniela Mejer, ali njezina prijava nije ispunila uvjete javnog poziva.

Cijeli postupak za izbor predsjednika Vrhovnog suda u srijedu je komentirao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je još ranije rekao kako je njegov kandidat sudac Radoslav Dobronić.

“U cijelom mehanizmu izbora ima malo politike, ali to je zato da vrhovni sud i suci ne bi sami upravljali time. Tu treba postaviti određene granice. Neovisnost pravosuđa da, ali potpuna neovisnost i potpuna neodgovornost, e brate mili, toga nema nigdje. Ako to većina u Saboru želi, neka tako napravi, ali to će morati objasnit hrvatskoj javnosti za sada vidim da nitko nije, a ima uvijek zluradih i zločestih ljudi koji blate gospodina Dobrovića ni kao stručnjaka ni kao osobu”, rekao je Milanović.



Na izbor predsjednika Vrhovnog suda osvrnuo se i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji se zapitao jesmo li bliže pitanju rješenja što se vas tiče predsjednika vrhovnog suda nego što smo bili prije dva tjedna.

“Nije se ništa posebno dogodilo u dva tjedna, nismo još imali ni parlamentarnu većinu”, naglasio je Plenković.

Inače, predsjednik najvišeg suda bira se na vrijeme od četiri godine i po isteku mandata može ponovno biti biran za istu dužnost. Važno je istaknuti kako nitko ne može biti predsjednik Vrhovnog suda više od dva puta.

Komentari