HOĆE LI HRVATSKA POSTATI DRUGA FRANCUSKA? Bez covid potvrde uskoro ni u trgovinu ni u tramvaj?

Ilustracija Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Hoće li Hrvatska postati druga Francuska u kojoj je već zabranjen odlazak u muzeje, kina ili u restorane bez covid potvrde? Kako najavljuju u Nacionalnom stožeru civilne zaštite, na jesen bismo umjesto maski u tramvaje i autobuse te trgovine mogli ući samo s covid potvrdom. No, postavlja se pitanje što će biti s necijepljenima koji nemaju tu potvrdu te je li takvom mogućom odlukom narušena njihova građanska i ljudska sloboda?

U našoj zemlji je dosad izdano ukupno 860.195 EU digitalnih covid-potvrda, a promatrajući samo punoljetne stanovnike dolazi se do zaključka da covid potvrde zasad ima samo 26 posto ili četvrtina stanovnika Hrvatske, piše Jutarnji list.

No, prema podacima Ministarstca zdravstva na potvrdu ima pravo 1.647.156 ljudi jer su cijepljeni, a u taj broj nisu ubrojeni oni koji su preboljeli Covid-19.

Zašto ih samo polovina ima potvrdu? Razlog je vjerojatno nesnalaženje na platformi e-Građani, čemu se sada pokušava doskočiti – pa se covid-potvrda može preuzeti u HZZO-u ili u ljekarni. Ili je možda ta polovina koja nije povukla svoje covid-potvrde starija populacija koja i tako nikamo ne zalazi, ne putuje niti odlazi na zabave.



Covid-potvrda koja sadrži QR-kod da osoba zadovoljava jedan od tri uvjeta, a to je da ima primljene dvije doze cjepiva, da je preboljela covid u posljednjih šest mjeseci ili da ima negativan test ne stariji od dva dana, sudeći prema najavama, postat će ultimativni dokument za konzumiranje bilo kakvog javnog sadržaja.

Tako se bez tog dokumenta neće moći u  šoping-centar, u bolnicu, u trgovinu, noćni klub, na utakmicu, u muzej, na koncert, na bilo kakvo okupljanje u zatvorenome, ali ni u javni prijevoz, vlak ili avion.

Je li uvođenje obveze pokazivanja covid potvrde protuustavni potez komentirao je za Jutarnji list Mato Palić, profesor s osječkog Pravnog fakulteta i ustavnopravni stručnjak. On je rekao kako bi “zabrana ulaska u trgovine predstavljala prevelik teret za osobe koje nemaju covid-potvrdu, a takvo ograničenje vrlo izvjesno ne bi prošlo provjeru ustavnosti”.

Komentari