Hoće li Grad Zagreb moći financirati obnovu zgrada s obzirom na 1,3 milijarde kuna duga u proračunu?

Cropix

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, na zahtjev Vlade, sazvao je dvotjednu izvanrednu sjednicu kako bi se čim prije donio zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

Zakonom se definira model po kojem će konstrukcijsku obnovu zgrada u udjelu od 60 posto financirati država, a po 20 posto Grad Zagreb i županije te vlasnici nekretnina.

Novost u odnosu na prvo čitanje je uvrštavanje u zakon socijalnih kriterija, odnosno dohodovnog i imovinskog cenzusa.

Saborska zastupnica GLAS-a Mrak-Taritaš je za portal Otvoreno rekla da osim što takav zakon ne odgovara na puno pitanja, niti je izdefinirao određene stvari poput metodologije i načina provedbe, upozorila je i na ozbiljan problem u proračunu Grada Zagreba koji na kraju neće moći pratiti ovakav ‘Zakon o obnovi’.



“Država će probati namaknuti svoja sredstva vezano uz njen zalog što iz proračuna, što iz pojedinih kreditnih linija, što iz određenih fondova koji su na raspolaganju. No grad Zagreb ima ozbiljan problem i dubioze u proračunu. One su tu od prije dvije, tri godine i nastavlja se i dalje”, rekla je Mrak-Taritaš.

Sa predsjednicom Glasa se složio i HNS-ov zastupnik u Gradskoj skupštini grada Zagreba Tomislav Stojak.

“Grad Zagreb neće moći osigurati 20 posto sredstava za obnovu grada s obzirom na stanje gradskih financija. Tih novaca nema zbog svega što je loše rađeno posljednjih godina i to je ona bolna činjenica koja će se morati javno reći”, naglasio je Stojak za Otvoreno.

Stojak se sa saborskom zastupnicom složio i da je  problem višegodišnji, te da je trebalo na vrijeme reagirati. Državne revizije su prema njegovim navodima još 2018. godine utvrdile rupu u proračunu na razini od 700 milijardi kuna i dale nalog gradu da se napravi plan za saniranje.

“Nažalost taj dug se tijekom 2019. popeo za dodatnih 600 milijuna kuna. Tako da na kraju 2019. godine imamo tu rupu, manjak u gradskom proračunu od milijardu i 300 milijuna kuna”, zabrinuto je naglasio Stojak.

Kao jedan od uzroka problema je naveo povećanje subvencija gradskim tvrtkama čiji je najveći potrošać ZET, iz godine u godinu mu se daju novci za normalno funkcioniranje. Ono što vidi kao moguće rješenje je da već sada gradonačelnik predloži mjere za saniranje proračuna i uštede u proračunu na svim mogućim segmentima gradskog poslovanja. Vezano uz novce koji se nepredviđeno izdvajaju za tvtrke, istaknuo je da se treba utvrditi koji su razlozi neracionalnog poslovanja i da se potom napravi poslovni plan.

“To nisu privatni novci gradonačelnika ili direktorice poslovnice ZET-a, nego građana grada Zagreba i ne mogu oni stalno isplaćivati stotine milijuna za saniranje lošeg poslovanja pojedinih poduzeća. Ako nisu sposobni, neka netko drugi to preuzme”, predložio je Stojak.

 

Komentari