Hoće li dogovor vladajuće većine oko reforme HGK dovesti do ukidanja obvezne članarine?!

Patrik Macek/Davorin Visnjic/PIXSELL

Vladajuća većina u utorak je dogovorila kako se ide u reformu sustava Hrvatske gospodarske komore – HGK koja bi u konačnici dovela do ukidanja prisilne članarine kako u HGK, tako i u Hrvatskoj obrtničkoj komori – HOK.

Slijedom toga predsjednik HSLS-a Dario Hrebak se našao pod valom kritika kako je postigavši dogovor s HDZ-om oko reforme HGK zapravo postao Plenkovićev ‘žetončić’ interpretirajući predmetni dogovor kao izgovor zbog kojega HSLS neće glasovati za ukidanje obavezne članarine u Komorama. Koliko je ovaj dogovor vladajuće većine tek ‘dimna zavjesa’, a koliko se radi o konkretnom dogovoru koji će u konačnici dovesti do ukidanja obvezne članarine u Komorama i okretanje istih prema tržištu za portal Otvoreno komentiraju ekonomski analitičar Davor Huić i predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

Huić: Treba imati jako kratko pamćenje da se povjeruje u reformu HGK

Na samom početku Huić smatra kako je obećanje premijera Plenkovića nešto u što se ne može vjerovati, s obzirom na to kako sva dosadašnja njegova obećanja o reformama su ostala prazno slovo na papiru.

“Ovdje sve ovisi o tome vjerujemo li Plenkoviću da će provesti reforme. Ako se pogleda unazad, može se vidjeti kako se baš nije iskazao u tome. Sjetimo se samo pompozno najavljivane 2018. godine kao ‘godine reformi’, a onda se treba sjetiti reformi koje su te godine provedene. Drugim riječima treba imati jako kratko pamćenje i dosta benevolencije da se povjeruje kako će se HGK u sljedećih 6 mjeseci doživjeti iole značajnu transformaciju”, tvrdi Huić.



Nadalje Huić tvrdi kako se od vladajućih, odnosno od premijera Plenkovića i njegovih ministara mogu čuti suprotne izjave od onoga što se sada najavljuje.

“Danima slušamo premijera i ministre kako govore da bi ukidanje obaveznog članstva bacilo komoru na koljena, da bi to bio kraj te značajne 160 godina stare institucije. slušamo njega i njegove ministre kako napadaju poduzetnike i oporbu koja je to tražila kao podrivače sustava i ljude koji žele rušiti institucije”, kaže Huić i dodaje.

“Pa tako slušamo ministra Ćorića koji kaže da ‘ne zna što će jadni poduzetnici bez komore, prepušteni samima sebi’ i tako dalje… Dakle to su svi vrlo čvrsti stavovi bez imalo razumijevanja za naše pozicije i kritike rada komore”, kaže Huić.

‘Živi bili pa vidjeli’

Huić smatra kao se teško može povjerovati da će se dogoditi nekakav zaokret u takvim stavovima ministara i premijera, te ne očekuje da će se dogoditi bilo kakva reforma HGK.

“Sad mi odjednom trebamo povjerovati da će svi oni napraviti okret za 180 stupnjeva i da će dopustiti rušenje ‘te stare institucije’ i tako ‘obezglaviti hrvatsko poduzetništvo’. Meni je to teško za povjerovati. Na koncu konca ne možemo reći ništa drugo nego – živi bili pa vidjeli”, zaključuje Davor Huić.

Hrebak: Ovdje se radi o političkom trenutku

S druge strane Hrebak vjeruje u dogovor koji su postigli kao vladajuća većina i očekuje da će do reforme doći. Smatra kako je ovakav dogovor bio jedini mogući dogovor u ovom trenutku te kako je to realno.

“Mi smo kao vladajuća većina se usuglasili da nakon trideset godina idemo u promjenu Zakona o HGK, da idemo u reformu HGK i da u toj reformi idemo na model ukidanja obveznog članstva u HGK”, kaže Hrebak i dodaje.

“Ja sam zastupao ukidanje komora jer one su kao takve i mene frustrirale kao i sve druge, ali u ovom trenutku sam politički realist i idem u smjeru onoga što je moguće. Ono što je trenutno moguće je da će se u petak izglasati Zaključak kojim ćemo obvezati Vladu RH da u sljedeća 4 mjeseca, odnosno do ljetne stanke 15. srpnja 2021. godine donese zakon kojim se radi sveobuhvatna reforma i Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore i kojim se ukida obvezno plaćanje članarine”, tvrdi Hrebak.

Politička realnost i kompromis

Na kritike oko dogovora vladajuće većine oko HGK Hrebak smatra kako se radi o političkom kompromisu koji će napokon dovesti do željenog cilja i da bi to trebalo svima biti jasno.

“Ne znam što točno liberalima i ostalima koji već trideset godina čekaju ukidanje obveznog članstva u komori i okretanje iste prema tržištu, nije jasno?! Nakon trideset godina napokon se približavamo onome što cijelo vrijeme tražimo i želimo, ali sad nismo zadovoljni jer nije baš onako kako smo to mi htjeli. Ovdje se radi o političkom trenutku, o političkoj realnosti i na kraju o političkom kompromisu”, govori Hrebak.

‘Nema govora o rušenju Vlade ako postoji dijalog’

Hrebak također poručuje kako HSLS-u nikada nije bio cilj rušiti Vladu, već postići konstruktivni dogovor oko konkretnih projekata. Onaj tko to ne razumije ne razumije niti politiku smatra Hrebak.

“Moj rad i moji prijedlozi idu uvijek prema tome da budu konstruktivni, a ne destruktivni. Neki su valjda mislili da je naš cilj rušiti Vladu. Naš cilj je da realiziramo naše ideje i nema govora o rušenju Vlade ako postoji dijalog i ako se možemo dogovoriti oko nekakvih konkretnih projekata. Ako netko i dalje ne razumije da je uspjeh nakon trideset godina mijenjati zakon i napokon napraviti reformu u ovom slučaju HGK i HOK-a, onda taj netko ne razumije bit politike”, zaključuje Dario Hrebak.

Komentari