HNS se uključio u ‘polemiku’ Dumbovića i Vlade. Traže transparentnu i javnu objavu kriterija raspodjele novca za stradale

Stjepan Čuraj/Josip Regovic/PIXSELL

HNS je u subotu zatražio da se transparentno i javno objave svi kriteriji raspodjele sredstava za ublažavanje i uklanjanje posljedica šteta od potresa te poručio da nije trenutak za politička prepucavanja nego je potrebno jedinstvo, solidarnost i ponajprije politička odgovornost.

S obzirom na nezadovoljstvo s načinom raspodjele državnih sredstava za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica šteta od potresa na području Sisačko-moslavačke županije te kako bi se otklonila svaka sumnja i bespotrebna politička prepucavanja, Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati (HNS)  traži da se transparentno i javno objave svi kriteriji raspodjele sredstava, poručila je ta stranka.

“S obzirom da se šteta na potresom pogođenom području tek treba utvrditi a istovremeno se isplaćuju i prva sredstva pomoći stradalom području, tražimo i očekujemo javnu objavu svih kriterija po kojima se sredstva raspodjeljuju gradovima i općinama Sisačko – moslavačke županije”, poručio je predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj.

HNS ističe da osuđuje bilo kakav oblik politiziranja preko leđa svih onih koji su stradali u ovom razornom potresu i poziva sve da se suzdrže od političkog prepucavanja.



“Potres koji je pogodio Banovinu velika je tragedija ne samo za ljude koji su izgubili svoje domove već i za čitavu našu zemlju, stoga nije trenutak za politička prepucavanja već jedinstvo, solidarnost a ponajprije političku odgovornost”, naglašava Čuraj.

Nitko ne smije biti zaboravljen i izostavljen

Cilj je što prije pomoći svakom građaninu koji je pogođen ovom katastrofom. Šteta će vjerojatno biti golema, a obnova će trajati godinama no nitko ne smije biti zaboravljen i izostavljen u raspodjeli pomoći, poručio je.

“Nitko, a ponajmanje čelni čovjek grada ne smije dozvoliti odbijanje bilo kakve pomoći pa bila ona u ovom trenutku i nedostatna. Potrebno je nastaviti borbu za svoj grad i svoje građane i tražiti načine kako što prije krenuti u obnovu. Čitava Hrvatska zajedništvom je u ovih nekoliko dana pokazala kako se to čini. Nastavimo svi zajedno tim putem kako bi ponovno obnovili Banovinu”, zaključio je predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj.

Inače, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, koji je najavio da će državi vratiti 30 milijuna kuna pomoći jer se ne gleda u ljude i štetu već u političku pripadnost, danas je pojasnio da nije vratio novac za obnovu nego je rekao da ga ne treba jer mu je iznos od 30 milijuna kuna neprihvatljiv. Dodao je i kako mu je premijer dao riječ da će novca biti više.

Komentari