HNS i GLAS traže zakonska rješenja za područja pogođena potresom

twitter

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati uputit će inicijativu Vladi za donošenjem odluke o hitnoj obnovi potresom pogođenog područja, a stranka GLAS poručuje kako Hrvatskoj treba zakon i fond za hitne intervencije nakon elementarnih nepogoda.

Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj u priopćenju je poručio kako će HNS Vladi uputiti inicijativu za žurno donošenje odluke o hitnoj obnovi potresom pogođenog područja te izmjenu Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko zagorske županije te drugih provedbenih akata kako bi se ubrzao proces obnove i na tim područjima.

Nitko u ovim teškim trenucima, poručuje Čuraj, ne smije ostati sam i zaboravljen u pružanju pomoći i potpore.

Ocjenjuje kako građani Zagreba i okolice obnovu čekaju predugo te da je izgubljeno previše vremena.



“Ne smije se dopustit da godišnjicu potresa građani dočekaju bez krova nad glavom”, poručio je dodavši kako je ova godina pred nas stavila velike izazove i suočila nas s brojim problemima.

Izrazio je uvjerenost te probleme aktualna Vlada može odgovorno i uspješno riješiti.

GLAS u svom priopćenju ocjenjuje kako Hrvatskoj treba jedinstveni zakon i fond za hitne intervencije nakon elementarnih nepogoda.

“Donošenje zakona i drugih propisa od slučaja do slučaja je neracionalno, a k tome može biti sporo, tromo i, na koncu, malo kome i malo čemu pomoći”, napominje GLAS.

Dodaje kako je najbolji i najtužniji primjer Zakon o obnovi Zagreba i okolice, koji devet mjeseci nakon potresa i gotovo četiri nakon donošenja, još uvijek nije omogućio da obnova započne.

Dapače, samtra GLAS, građanima nisu još riješeni ni hitni popravci pa 4000 kućanstava u Zagrebu i dalje živi bez plina.

GLAS smatra kako zato u Hrvatskom saboru treba što prije donijeti Zakon koji se može primijeniti na sve situacije velikih elementarnih nepogoda, barem u dijelu koji pokriva hitne sanacije i zbrinjavanje pogođenih građana.

Da bi takav Zakon bio smislen i svrsishodan treba osigurati i financijska sredstva kroz jedinstveni fond za hitne intervencije nakon elementarnih nepogoda, poručuje GLAS.

Komentari