HNS BiH: Bošnjački radikalni krugovi u Sarajevu organiziraju još jedan prosvjed protiv hrvatskog naroda

Foto: HNS BIH

Hrvatski narodni sabor BiH oglasio se priopćenjem povodom izjava predsjednika Turske i najavljenih novih prosvjeda ispred zgrade OHR-a.

“Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS) smatra da su održani prosvjedi ispred Ureda visokoga predstavnika (OHR) u srpnju, a čiji je nastavak najavljen za danas, koordinirani pokušaj političkih predstavnika Bošnjaka za uspostavu antidaytonskog unitarnog poretka na štetu Hrvata i svih drugih naroda koji se protive dominaciji brojnijeg bošnjačkog naroda.

Viziju antidaytonske unitarne Bosne i Hercegovine već desetljećima šire svi ključni bošnjački politički lideri. Sustavno narušavanje stabilnosti Bosne i Hercegovine i njenog osnovnog koncepta – države tri jednakopravna konstitutivna naroda zajedno sa svim ostalim građanima – za cilj ima isključivanje nebošnjačkih naroda iz glavnih političkih i gospodarskih procesa.

Podrška predsjednika Turske Erdogana 6. rujna u Sarajevu vodećim bošnjačkim krugovima i njegove poruke uperene protiv zapadnih demokracija i sustava vrijednosti ohrabruju politike bošnjačkih radikala, ubrzavaju antidaytonske procese i produbljuju nepovjerenje među konstitutivnim narodima.



HNS smatra kako su sustav vrijednosti i politički stavovi koje „naši prijatelji“ s istoka glasno promoviraju u Sarajevu antidaytonski, neprijateljski i nedobrodošli u državi koja želi postati članica EU i NATO-a.

Nažalost, svojim stavovima daju potporu i nedemokratskim akterima i zagovaraju neizvjesno političko razdoblje u Bosni i Hercegovini.

Našoj domovini su potrebni partneri koji će poslati poruke za izgradnju povjerenja i međusobnog razumijevanja kako bi se očuvalo društvo i zajednička država Bosna i Hercegovina.

HNS podsjeća na zastrašujuću šutnju predstavnika tzv. građanskih bošnjačkih stranaka i međunarodnih organizacija u Sarajevu na nezapamćeni govor mržnje, pozive na nasilje i sukobe te huškanje pojedinih predstavnika medija, upućene cijelome hrvatskome narodu.

HNS primjećuje kako se takva šutnja nastavlja i povodom nedemokratskih poruka stranih dužnosnika te da ne postoje reakcije tzv. građanskih bošnjačkih i međunarodnih predstavnika.

Tim povodom, HNS ocjenjuje kako daljnje podlijeganje nedemokratskim političkim stavovima zemalja Organizacije islamske suradnje (OIC) predvođene Turskom, uličnim pritiscima i prijetnjama nasiljem može do kraja narušiti vjerodostojnost institucije OHR-a.

Stoga podsjećamo, konstitutivnost naroda uz legitimno političko predstavljanje, temeljna je ustavna kategorija s kojom se ne može trgovati niti je bilo tko može eliminirati.

Na kraju, HNS poziva međunarodnu zajednicu na jačanje praćenja političke situacije u Bosni i Hercegovini, koja je potrebna kako bi se, prije svega, uklonili svi oblici diskriminacije konstitutivnih naroda i svih ostalih građana Bosne i Hercegovine sukladno odluci Ustavnog suda o nužnosti legitimnog predstavljanja na svim administrativno političkim razinama u Bosni i Hercegovinu kao i svim presudama Europskoga suda za ljudska prava”, priopćeno je.

 

Komentari