HND i SNH: Smjena Ljiljane Sauche primjer je dobne diskriminacije na HRT-u

HRT

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva (HND) na HTV-u i podružnica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) na HRT-u ocijenili su u srijedu smjenu urednice i voditeljice HTV-ove emisije ”Vijesti iz kulture” Ljiljane Sauche ”oglednim primjerom dobne diskriminacije na HRT-u”.

“Nakon što je s mjesta urednice i voditeljice emisije ‘Vijesti iz kulture’ HTV-a smijenjena kolegica Ljiljana Saucha, uz obrazloženje kako je treba zamijeniti ‘mlađim licem na ekranu’, što je potvrdio i HRT u svom priopćenju, ukazujemo na nedopustivost sramotne prakse smjena koje se temelje isključivo na dobnoj diskriminaciji radnika, bez obrazloženja o profesionalnim razlozima smjene”, ističe se u zajedničkom priopćenju HND-a i SNH-a.

Naglašavaju da s HRT-a osim navedenog “pomlađivanja” nije stigao ni jedan profesionalni argument zašto se s ekrana miče baš Ljiljana Saucha, dugogodišnja urednica koji je svoj posao radila u skladu s boljim praksama i standardima HRT-a; profesionalnošću, nenametljivošću i uvjerljivošću.

“Šturo i neprofesionalno obrazloženje ‘pomlađivanja’, uz pozivanje na praksu komercijalnih televizija, tim je bizarnije ako se zna da su brojni televizijski doajeni čak i nakon umirovljenja nastavili dobivati angažmane na komercijalnim, kao i na javnoj televiziji. Nedavno je i HRT najavio da će se, kada se za to stvore zdravstveni uvjeti, na ekrane vratiti umirovljeni urednik i voditelj emisije ‘Lijepom našom’ Branko Uvodić”, ističu HND i SNH.


Javne ustanove, uključivši i HRT, sukladno zakonskim odredbama dužni su suzbijati seksizam, kao i rodnu i dobnu i sve druge oblike diskriminacije.

”HRT, za razliku od komercijalnih televizija, nije izložen surovoj tržišnoj utakmici jer se financira novcem pretplatnika, pa je u skladu s tom činjenicom i zakonima dužan promicati najviše standarde u zaštiti prava na rad svake zaposlenice ili zaposlenika, bez obzira na dob i spol”, ističu.

Osim toga, postavlja se i pitanje koji su to točno kriteriji “pomlađivanja” na HRT-u i tko ga određuje, te je li taj kriterij tek rezultat hira osobe na poziciji moći.

“Slučaj Ljiljane Sauche odraz je sumornog stanja u kojem već godinama tavori HRT. Stoga po tko zna koji put javno pozivamo sve odgovorne za rad i poslovanje HRT-a da djelovanjem, umjesto ignoriranja i nečinjenja, potaknu transformaciju te kuće u profesionalan i uljuđeni javni servis”, poručuju HND i SNH.

Komentari