HNB smijenio direktora: Posudio je novac od čovjeka kojeg je trebao nadzirati

flickr

RTL je prije tri tjedna napravio priću o propasti štedno kreditne unije BRA-MA koja je stotine građana ostavila bez golemih ušteđevina te činjenicom da dvije i pol godine otkako je podnesena kaznena prijava protiv čelnih ljudi unije zbog sumnji u brojne malverzacija – nema optužnice.

Otkriveno tada kako je direktor Ureda za koordinaciju poslova bonitetne supervizije, nadzora i upravljanja rizicima Hrvatske narodne banke, Mario Varjačić, čiji je odjel trebao nadzirati sumnjivo poslovanje BRA-MA-e od predsjednika Nadzornog odbora te štedno kreditne unije Miroslava Madunića posudio novac.

Sam Madunić potvrdio je da je riječ o 10 tisuća eura koje je direktoru HNB-a posudio za radove na kući. O tom nedozvoljenom aranžmanu Varjačić očito godinama nije obavijestio svog poslodavca, Hrvatsku narodnu banku koja ga je nakon priloga Potrage sada smijenila s rukovodeće pozicije.

Odgovor HNB-a:

“Hrvatska narodna banka zatražila je od svog zaposlenika g. Varjačića žurno pisano očitovanje u vezi uplate koju navodite u svom upitu kao i u vezi okolnosti relevantnih za tu uplatu. Iz očitovanja zaposlenika HNB je utvrdio da su obitelji g. Varjačića i g. Madunića bili dugogodišnji prijatelji te je g. Varjačić, iz privatnih razloga, zaista od g. Madunića primio kratkoročnu posudbu, kako je i navedeno u Vašem upitu. Ovakvo ponašanje nije u skladu s visokim etičkim standardima ponašanja u HNB-u jer može ugroziti povjerenje javnosti u nepristranost i objektivnost HNB-a kao nadzornog tijela nad poslovanjem kreditnih institucija i kreditnih unija.



Budući da je svojim postupanjem g. Varjačić povrijedio odredbe Etičkih normi zaposlenika HNB-a, našem zaposleniku je uručeno pisano upozorenje u odnosu na obveze iz radnog odnosa te je s njim sklopljen novi ugovor o radu za nerukovodeće zanimanje. Istovremeno, smatramo bitnim naglasiti da je HNB u internom postupku dodatno utvrdio da g. Varjačić u izvršavanju svojih supervizorskih dužnosti nije pogodovao niti jednoj instituciji za čiji nadzor je bio nadležan, pa tako niti BRA-MA kreditnoj uniji već upravo suprotno, da je svoj posao obavljao sukladno standardima struke”, navodi se u odgovoru Hrvatske narodne banke, piše RTL.

Komentari