HGSS dobiva 12 milijuna kuna od MUP-a

HGSS

Hrvatska gosrska služba spašavanja primit će 12 milijuna kuna za potrebe tehničkog unaprijeđenja. Novac će biti uplaćen u ratama tijekom tekuće godine, poručio je iz Ogulina ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministar Davor Božinović gostovao je u Ogulinu povodom proslave Svetog Bernarda, zaštitnika službi spašavanja. Ondje se pridružio na poziv HGSS-a.

Pročelnik HGSS-a Josip Granić poručio je kako su potres doživjeli kao izravan alarm nakon kojeg su se momentalno uputili na Banovinu. Iza njih stoje desetljeća odricanja i rada prilikom uvježbavanja specifičnih i stručnih znanja i vještina koje imaju. One su rezultirale uspostavom spasilačke mašinerije od tisuću volontera u HGSS-u, rekao je.

Osvrnuo se i na pitanje zašto ne naplaćuju svoje usluge.



“Srž našeg djelovanja u HGSS-u je to da za nas ljudski život nema cijenu i zato dajemo sebe 100 posto u tu priču. Nešto što nema cijenu, automatski je neprocjenjivo, a ako je nešto neprocjenjivo, onda to ne možemo ni naplatiti. Nas u tome od drugih razlikuje to što smo volonteri”.

‘Vi ste u cjelokupnom sustavu MUP-a i Civilne zaštite nezamjenjiva institucija’

Ministar Božinović za volontere HGSS-a, imao je samo riječi hvale.

“Od potresa u Zagrebu, gdje je odmah u akciju sanacije bilo uključeno 680 pripadnika HGSS-a, 70 vaših vozila kojima ste prešli preko 90 tisuća kilometara, pa do munjevite akcije nakon potresa na Baniji”, rekao je.

“Tu ste uložili svojih 12 tisuća dobrovoljnih radnih sati, radeći i vrlo težak i vrlo opasan posao, i sve to usred pandemije koronavirusa”, dodao je.

Pohvalio i ulogu HGSS-ovih potražnih pasa. Te se osvrnuo na njihov rad tijekom prethodne godine u kojoj su odradili 261 intervenciju traganja, od kojih je čak 213 bilo uspješno, što je visok postotak za svjetski prosjek.

Komentari