HGK će gospodarstvenicima slati brošure za suzbijanje koronavirusa na radnom mjestu

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Aktualnosti i planirani daljnji koraci na putu ulaska Hrvatske u eurozonu te problematika vezana uz pojavu koronavirusa bile su glavna tema sjednice skupštine Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Direktor Sektora za financijske institucije i makroekonomske analize Zvonimir Savić osvrnuo se na trenutno stanje u gospodarstvu kako bi oslikao koliko je domaća ekonomija već vezana uz euro.

Naveo je da je u Hrvatskoj 61 posto kredita i 51 posto depozita vezano uz euro. Također, oko 70 posto izvoza Hrvatska ostvaruje s članicama EU, a 90 posto ukupnog robnog izvoza se obavlja u eurima.

“Nijedna druga država nema tako velik stupanj eurizacije“, kazao je Savić, dodavši da reformske mjere koje Vlada provodi moraju biti završene do travnja 2020., a jedan dio njih se tiče i gospodarstva, kao što su administrativno rasterećenje i smanjivanje parafiskalnih davanja.



Nakon što Hrvatska dokaže Komisiji da je ispunila sve zahtjeve, već tijekom ljeta može i službeno ući u Europski tečajni mehanizam II (ERM II), u razdoblje u kojem je Slovenija bila 2,5 godine, a Litva preko 10 godina. Za Hrvatsku se predviđa da će to razdoblje trajati dvije i pol godine pa bi već oko 2024. mogli i službeno uvesti euro, kazao je Savić, uz napomenu kako je već sama perspektiva ulaska u eurozonu privlačna investitorima.

Predsjednik HGK Luka Burilović osvrnuo se na problematiku koronavirusa. Rekao je kako će Komora uskoro na adrese članica poslati upute za minimiziranje utjecaja zaštitnih mjera za suzbijanje zaraze na poslovanje tvrtki, ovisno o segmentu gospodarstva u kojem rade.

“Situacija nije alarmantna, ali posljedica će sigurno biti pa je potrebna pravilna priprema i institucija i gospodarstvenika. Zasad smo reagirali jako dobro i maksimalno smanjili rizik za našu ekonomiju”, istaknuo je Burilović te poručio kako ne treba dizati nepotrebnu paniku.

Na skupštini su izabrani članovi Skupštine HGK i potvrđeni članovi Upravnog i Nadzornog odbora HGK.

Komentari