Hernadiju ukinut istražni zatvor, postoji mogućnost povlačenja tjeralice

Vjekoslav Skledar / CROPIX

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ukinulo je istražni zatvor bivšem glavnom direktoru MOL-a Zsoltu Hernadiju.

Ova odluka još nije pravomoćna, a ako to postane, tjeralica za Hernadijem će se povući te će on slobodno moći dolaziti i u Hrvatsku. Na ovu odluku USKOK ima pravo žalbe na Vrhovnom sudu.

Obrana tražila ukidanje pritvora

Hernadijeva obrana je na prošlotjednom ročištu tražila da mu se istražni zatvor opozove i ukine jer su smatrali da se krše njegova ljudska prava. Istražni zatvor Hernadiju je određen zbog opasnosti od bijega.

Sanaderu šest, a Hernadiju dvije godine

Podsjetimo, bivši hrvatski premijer Ivo Sanader i Hernadi proglašeni su krivima za primanje i davanje mita u slučaju Ina-MOL zbog čega je Sanader nepravomoćno osuđen na šest, a Hernadi na dvije godine zatvora.



Obrazlažući nepravomoćnu presudu, sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Maja Štampar Stipić kazala je da se Sanader s Hernadijem dogovorio da će za iznos od 10 milijuna eura MOL-u prepustiti odlučujući glas u poslovanju Ine. Pritom je iskoristio svoj položaj i autoritet premijera kako bi prikazao da je potrebno izdvajanje plinskog poslovanja i promjena međudioničarskog ugovora, ustvrdila je sutkinja, piše Index.hr.

Komentari