Hebrang o Tuđmanu: Izgubili smo jednog miritelja, domoljuba i vrlo utjecajnog čovjeka u društvu. Takav gubitak je neprežaljiv

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Bivši ministar zdravstva Andrija Hebrang povodom smrti Miroslava Tuđmana istaknuo je kako je to još jedan veliki gubitak za hrvatsku politiku. 

“…Danas su vremena takva da moramo prihvatiti žrtve u ovom Trećem svjetskom ratu. Jer po posljedicama epidemija će biti ravna jednom globalnom ratu. Osim što je bio veliki intelektualac i veliki domoljub u politici, Miroslav Tuđman je cijeli svoj politički vijek posvetio ublažavanju razlika između takozvane hrvatske ljevice i takozvane hrvatske desnice. To je njemu bio jedan od glavnih ciljeva u politici, jer je vidio da je taj raskol nešto što koči hrvatski napredak u svakom smislu”, rekao je za Jutarnji list.

Dugogodišnji su poznanici, a najviše su surađivali oko bolesti tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana kad se vratio iz američke klinike Walter Reed s prognozom da mu je ostalo svega par mjeseci života.

“Sjeo sam tada s Miroslavom i rekao mu: ‘Moramo ga nagovoriti na terapiju’. Jer povjerenstvo, liječnički konzilij koji sam ja vodio imalo je sasvim drugačije stavove od američkih liječnika i smatrali smo da mu možemo pružiti još par godina kvalitetnog života”, ispričao je.



To je rezultiralo, kako navodi, još trogodišnjim životom na vrlo kvalitetnoj razini. U te tri godine Tuđman je dobio je još jedne predsjedničke izbore te je uspio provesti mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, dodao je.

“Njegovim odlaskom izgubili smo jednog miritelja, jednog domoljuba i jednog vrlo utjecajnog čovjeka u društvu, koji taj utjecaj nije postigao političkom nego intelektualnom i domoljubnom dimenzijom. Takav gubitak je neprežaljiv”, poručio je.

Komentari