HDZ za situaciju oko izvješća okrivio Piculu: Socijalisti su krivi što ovo nije prošlo

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Izvješće Europskog parlamenta o Bosni i Hercegovini prvi put otkako i hrvatski zastupnici sjede u tom parlamentu ne sadrži spominjanje konstitutivnih naroda, a u četvrtak nakon glasanja u Bruxellesu iz izjava HDZ-ovaca moglo se naslutiti da prebacuju krivnju za taj neuspjeh na SDP-ovce, posebno na Tonina Piculu, koji u Klubu zastupnika europskih socijalista (S&D) ima ulogu koordinatora za vanjsku politiku.

“Socijalisti su krivi što ovo nije prošlo. Ovdje se vidi suradnja socijalista sa zelenima. Zna se točno tko je tamo u S&D-u trebao odraditi posao, a nije ga odradio – izjavila je Željana Zovko (HDZ), koja kaže da je nagovorila klub zastupnika konzervativaca i reformista (ECR) da podrži amandman o konstitutivnim narodima koji je podržao i klub europskih pučana (EPP)”

“HDZ je bio za spominjanje konstitutivnosti triju naroda u BiH, ali ove druge grupacije nisu bile za. Liberali, zeleni, a ni socijalisti nisu pokazivali volju za taj amandman” rekao je Plenković.

Odgovor Picule

“Ako je to interpretacija, onda kolege iz EPP/HDZ-a imaju zbilja težak dan, i zbog neuspjeha u osporavanju izvješća kolege Matića. Kao zastupnik sam glasao, kao i svaki put, u korist spominjanja konstitutivnih naroda. A kao koordinator sam spriječio podršku daleko opasnijim amandmanima nekih grupacija o uvođenju sankcija Hrvatskoj zbog postupanja glede neregularnih migracija na granici s BiH”, piše Večernji list



Komentari