HDZ Valpovštine traži ukidanje prireza, a gradonačelnika prozivaju za neracionalno zaduživanje: Novim kreditima Grad Valpovo zadužio bi se za 57 milijuna kuna

Gradonačelnik Valpova Matko Šutalo, objavio je na mrežnim stranicama Grada Valpova pismo kojim izražava zabrinutost zbog neprihvaćanja točaka dnevnog reda koje jamče nastavak ugovorenih projekata. U pismu je optužio HDZ-ovce u Gradskom vijeću da potkopavaju grad te da ne prihvaćaju gradske projekte.

“Time su direktno doveli u pitanje realizaciju nekoliko desetaka milijuna kuna koje je Grad Valpovo unazad tri godine ostvario kroz EU fondove”, naveo je Šutalo.

Gradonačelnik Valpova optužio HDZ-ovce u Gradskom vijeću da potkopavaju grad; Odgovorili mu: ‘Gdje su pare, gradonačelniče?’



Marko Tomoković, vijećnik u vijeću Grada Valpova i član Stranke Ivana Pernara obrušio se na gradonačelnika zbog objavljenog teksta, ističući da Šutalo ne govori istinu.

‘Šutalo iznosi neistine’

Na ove tvrdnje reagirao je i Antun Katalenić, predsjednik GO HDZ-a Valpovo, pri čemu je istaknuo da vijećnici nisu glasali protiv projekata, već protiv novih kredita u iznosu od 19.000.000,00 kuna. Njegov odgovor prenosimo u cijelosti.

“Poštovani,

iako se nalazimo u blagdanskom vremenu, izazvani nizom neistina i lažnim informiranjem koje gradonačelnik Matko Šutalo iznosi na društvenim mrežama i letcima koji su podijeljeni ovih dana, dužni smo reagirati.

Ono što ćemo naglašavati svaki puta je da naši vijećnici nisu glasali protiv projekata, već protiv NOVIH KREDITA u iznosu od 19.000.000,00 kuna. Grad Valpovo je u protekle dvije godine od poreza uprihodio 30.000.000,00 kuna više u odnosu na prethodne godine. Uz to, do sada se grad Valpovo zadužio za još 32.000.000,00 kuna dugoročnog i 6.000.000,00 kuna kratkoročnih kredita.

‘Gradonačelnik se odlučio za neracionalno podizanje novih kredita’

I sada, u ovo teško vrijeme, gradonačelnik se opet odlučio za neracionalno podizanje NOVIH KREDITA u iznosu od 19.000.000,00 kuna, pritom ne mareći donijeti konkretne mjere za pomoć niti jednom poduzetniku, obrtniku ili OPG-u. Naravno na iste, njihove brojeve i e-mail adrese ne zaboravlja kada traži donacije za Ljeto Valpovačko, Advent i brojna druga događanja.

Dragi sugrađani, ovim planiranim novim KREDITIMA Grad Valpovo bio bi zadužen za 57.000.000,00 kuna!

Ono što posebno zabrinjava je lakoća s kojom gradonačelnik iznosi laži kada priča o projektu „ZAŽELI – RADI I OSTVARI U VALPOVU“. Gradonačelnik ovaj projekt koji je od velike važnosti gradu Valpovu, a pogotovo korisnicima, koristi u svoje svrhe za zastrašivanje i lažno informiranje tvrdeći kako će se ugroziti budućnost projekta ukoliko ne prihvatimo kredit od 3.000.000,00 kn.

Istina je kako Grad mora predfinancirati samo 10% ukupne vrijednosti projekta što iznosi oko 920.000,00 kuna, no i taj iznos će po završetku projekta biti vraćen gradu pa vas pitamo čemu kredit za projekt „Zaželi“? Gradonačelnik diže 3.000.000,00 kuna jer sredstva Ministarstva za projekt u iznosu od 4.000.000,00 kn samo Gradu Valpovu, navodno, kasne?
Istina je da sredstva za projekt Zaželi nikada nisu kasnila te da gradonačelnik javno obmanjuje vijećnike i posebno vas građane.

Konstantno zaduživanje

Očito da gradonačelnik i njegovi suradnici nisu sposobni u proračunu teškom oko 80.000.000,00 kuna osigurati vlastita učešća u projektima te održavati likvidnost grada bez KREDITA.

Gdje je 30.000.000,00 kn više od poreza što je Grad uprihodio u zadnje dvije godine? Zar je razvoj grada jedino moguć ako se konstantno zadužujemo i ulazimo u nove kredite?

U isto vrijeme dok mnogi gradovi i općine donose mjere, i dok je klub HDZ-a grada Valpova svoje prijedloge javno i prezentirao, gradonačelnik Grada Valpova osobno dijeli letke svoje političke opcije skupa s poslušnim djelatnicima gradske uprave, djelatnicima Turističke zajednice i članovima svoje liste. Očito mu sve nužne potrebne mjere pomoći za gospodarstvo i građane uopće nisu u planu.

‘Tražimo ukidanje prireza’

Kada to NE ŽELI i očito nema vremena učiniti gradonačelnik Matko Šutalo, Klub vijećnika HDZ-a predlaže konkretnu mjeru pomoći, a to je UKIDANJE prireza u gradu Valpovu! Ukidanje prireza rezultirat će većim plaćama naših sugrađana. Plan je dodatno rasteretiti građane da bi se postigli željeni učinci, bolje plaće i mirovine za sugrađane, a dugoročno i povećanje ulaganja, proizvodnje i zaposlenosti.

Stoga, tražimo ovim putem od predsjednika Gradskog vijeća Grada Valpova sazivanje hitne sjednice Gradskog vijeća, na kojoj će se donošenjem i usvajanjem izmjene Odluke o gradskim porezima Grada Valpova ukinuti prirez od 8% za grad Valpovo!”

Komentari