HDZ reagirao na izjavu Peović: Zeleno-lijeva koalicija pretvara se u radikalnog zastupnika planova kojima se željelo spriječiti uspostavu samostalne hrvatske države

HDZ

Zajednica utemeljitelja HDZ-a “dr. Franjo Tuđman” reagirala je na istup saborske zastupnice Katarine Peović, koja je rekla tijekom rasprave o imenu novog Sveučilišta obrane i nacionalne sigurnosti izjavila da ono ne bi trebalo nositi ime utemeljitelja HDZ-a i prvog predsjednika samostalne Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana jer je Međunarodni kazneni sud utvrdio da je sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Zajednica utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“ oštro osuđuje novi napad na prvog hrvatskog predsjednika koji se ovoga puta dogodio 24. rujna 2020. u Hrvatskom saboru. Ili, upravo na mjestu gdje su se na Tuđmanov poticaj i u okviru njegove politike donosile najvažnije odluke koje su omogućile stvaranje suvremene hrvatske države početkom sudbonosnih devedesetih godina prošlog stoljeća.

Usred sabornice i rasprave o imenu novog Sveučilišta obrane i nacionalne sigurnosti zastupnica Radničke fronte Katarina Peović izjavila je da ono ne bi trebalo nositi ime utemeljitelja HDZ-a i prvog predsjednika samostalne Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana jer je Međunarodni kazneni sud utvrdio da je sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu. Navedena je tvrdnja naravno zlobna i skandalozna obmana.



Umjesto da, ako se već upustila u komentar o politici dr. Franje Tuđmana prema Bosni i Hercegovini, snažno istakne svu presudnu pomoć koju je Republika Hrvatska dala susjednoj državi, od podrške međunarodnom priznanju, pomoći u obrani od srbijanske agresije, zbrinjavanju stotina tisuća izbjeglica, sprječavanju novog genocida nad civilima bihaćke enklave do nanošenja vojnog poraza agresoru, ona se odlučila na iznošenje jedne zlobne obmane. Od saborskih zastupnika hrvatski građani s pravom očekuju da, čak i kada se ne mogu identificirati sa samostalnom Hrvatskom, iznose cjelovite informacije, a ne da se upuštaju u nečasnu radnju njihova iskrivljavanja.

Svjesno iznoseći obmanu zastupnica Peovićpokušala je hrvatsku javnost dovesti u zabludu o stvarnoj povijesnoj ulozi dr. Franje Tuđmana. Od prvaka hrvatskih političkih stranaka, pa makar se radilo i o onima koje više ili manje uvijeno pozivaju na uskrsnuće davno poraženih zločinačkih ideologija, hrvatski građani očekuju nove i korisne prijedloge te ideje, a ne iskrivljavanje povijesnih činjenica.

Nažalost, politika koja se protivi Tuđmanu i onome što on predstavlja za cjelokupni hrvatski narod još uvijek živi kroz marginalne političke skupine ekstremno lijeve provenijencije zamaskirane u šire političke platforme, poput zastupnice Peović iz grupacije Možemo, iz koje, potrebno je istaknuti, najavljuju i vraćanje Titova imena nekim zagrebačkim trgovima. Tako se zeleno-lijeva koalicija pretvara u radikalnog i crvenog zastupnika planova kojima se željelo spriječiti uspostavu samostalne hrvatske države.

Republika Hrvatska je unatoč takvim nastojanjima, u tridesetoj godini svog osamostaljenja, uspješna, snažna i stabilna država, članica EU i NATO saveza. Možda je baš to zastupnici Peović najveća kazna. Živjeti u Tuđmanovoj Hrvatskoj”, stoji u reakciji Zajednice utemeljitelja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman”, koju potpisuje njezin predsjednik, Mario Kapulica.

Gotovinin odvjetnik objašnjavao Katarini Peović presudu Međunarodnog suda

Podsjetimo, odvjetnik Ante Gotovine pred haškim sudom Luka Mišetić reagirao je na izjavu Katarine Peović da je dr. Franjo Tuđman ratni zločinac, a potom je u nekoliko navrata pojasnio Peović odluku Međunarodnog suda.

“Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) presudilo je da ‘Raspravno vijeće nije donijelo eksplicitne nalaze u vezi s Tuđmanovim sudjelovanjem u UZP-u i nije ga proglasilo krivim za bilo kakva kaznena djela’, te da i dalje smatra Tuđmana nevinim”, napisao je Mišetić i dodao:

“Tako da možete slobodno glasati za imenovanje zgrada po Franji Tuđmanu”, poručio je Mišetić Katarini Peović.

Komentari