HDZ-ovcu u državnom gubitašu digli plaću za pet tisuća kuna. Dali su i orginalno rješenje

Kruni Cavariću, članu Uprave tvrtke Tehnički servisi željezničkih vozila (TSŽV), tvrtke kćeri HŽ Putničkog prijevoza, nedavno je podignuta neto plaća sa 17.000 kuna na 22.000 kuna, doznaju Index istrage.

HDZ-ovac u dva mjeseca sve popravio

Zašto je član Uprave dobio toliko povećanje plaće u vrijeme krize te ne baš dobre financijske situacije, upitali smo TSŽV, a kažu da je Kruno Cavrić od 7. travnja do 30. lipnja ove godine gotovo pa spasio tvrtku, riješio niz problema te “efektivnim djelovanjem vrlo brzo i učinkovito u potpunosti i dugoročno stabilizirao poslovanje društva”.

Cavrić je, recimo i to, član Uprave od prosinca 2018. godine, umirovljeni je pukovnik HV-a, tajnik je Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak” te je sudjelovao u političkim kampanjama HDZ-ovih kandidata kao što je bila ona Kolinde Grabar-Kitarović.

Tehnički servisi HŽ-a pružaju usluge održavanja električnih i dizelskih lokomotiva, električnih i dizelskih motornih vlakova, čišćenje i njegu željezničkih vozila, usluge intervencije na prugama Republike Hrvatske s pomoćnim vlakovima. Društvo je 100 posto u vlasništvu HŽ Putničkog prijevoza, a zapošljava malo više od 630 ljudi.



Pao im promet za 80 posto

Tvrtka već godinama gomila gubitke. 2019. godinu završili su sa 153 tisuće kuna gubitka, a 2018. godinu s 2,3 milijuna kuna gubitka, dok je 2017. godina zaključena s 2,2 milijuna kuna minusa. Podsjetimo kako su nedavno iz Sindikata hrvatskih željezničara (SŽH) upozorili da su zbog proglašenja pandemije i uvođenja epidemioloških mjera u ožujku i travnju drastično pali prihodi u tvrtkama kćerima HŽ-a. Tako kažu da su Tehnički servisi željezničkih vozila u travnju pali za 80 posto!

Uprava od travnja ove godine broji dva člana, a to su Hrvoje Zajec kao predsjednik Uprave te Kruno Cavrić kao član Uprave. Zajec je došao umjesto Gorana Jurišića, koji je bio na čelu te tvrtke tri i pol godine. Upravo je Zajec kao predsjednik Uprave potpisao odluke o enormnom povećanju plaće za Cavrića. Potpisu na povećanje plaće prethodila je sjednica Nadzornog odbora, a članovi su jednoglasno bili za povećanje plaće.

Nova Uprava napravila čudo

“Odluka Nadzornog odbora temeljena je na rezultatima rada nove Uprave koja je imenovana 07.04.2020.godine. Naime, ne samo što je nova Uprava svojim efektivnim djelovanjem vrlo brzo i učinkovito u potpunosti i dugoročno stabilizirala poslovanje društva ozbiljno uzdrmano korona krizom, nego je i savjesnim i odgovornim upravljanjem riješila niz problema koji su opterećivali poslovanje društva u velikoj mjeri i prije korona krize, tako da je osjetno smanjila dug prema dobavljačima, na nulu svela ogroman dug kupaca prema društvu te uspješno i u korist društva zatvorila niz otvorenih pitanja s poslovnim partnerima. U stvari rješavala je brzo i učinkovito probleme i štete nastale zbog pogrešne politike i narušenih međuljudskih odnosa iz proteklog razdoblja”, stoji u odgovoru Tehničkih servisa.

Predsjednik Uprave vodi brigu o održavanju i čišćenju, a Cavrić sve ostalo

“Da, članu Uprave je osjetno povećan opseg poslova. Također, TSŽV-om upravlja dvočlana Uprava dok je prije imenovanja g. Cavrića Uprava bila tročlana, što je rezultiralo uštedom u vidu ukupnog troška plaće Uprave”, kažu nam iz te tvrtke.

Naravno, logično pitanje bilo je čime se to bavi Cavrić i što je zapravo uradio da je zaslužio toliko povećanje plaće u jednom državnom gubitašu.

“Poslovnikom o radu Uprave TSŽV predsjednik i član Uprave zajedno odgovaraju za rad svih poslovnih područja kao i odvijanje svih poslovnih procesa. S ciljem efikasnosti Predsjednik Uprave vodi brigu o poslovima održavanja i čišćenja a Član Uprave vodi brigu o koordinaciji poslovnih područja nabave, prodaje, ekonomsko-financijskih poslova te zajedničkih poslova”, stoji  u odgovoru pišu Index Istrage.

Komentari