HDZ-ovci sutra opet na izborima: Biraju šefove ogranaka na Lošinju, u Sinju i Gornjoj Dubravi

Izbori u HDZ-u/Hrvoje Jelavic/PIXSELL

HDZ će u nedjelju 6. prosinca održati drugi krug unutarstranačkih izbora na kojima će se birati županijski odbori i Gradski odbor Grada Zagreba, a na tri mjesta: Malom Lošinju, Sinju i Područnom odboru Gornja Dubrava u Gradu Zagrebu, održat će se izbori za prvog čovjeka organizacije.

U svim ostalim gradskim organizacijama sve je već bilo riješeno u prvom krugu, koji je održan u nedjelju 22. studenoga, i to zato što su na njima bila samo dva kandidata ili, što je na ovim izborima bio čest slučaj, samo jedan.

U lošinjskom HDZ-u dva suprotstavljena tabora obavljaju posljednje pripreme uoči drugog kruga izbora za predsjednicu gradske stranačke organizacije. Od tri kandidatkinje, Ana Kučić dobila je prije dva tjedna 119 glasova, Ružica Baumgarten 108, dok je iz utrke ispala Silvija Kocijan dobivši 27 glasova.

Što se tiče Sinja, tu će se u drugom krugu sučeliti aktualni predsjednik organizacije Anđelko Bilandžić koji je u prvom krugu dobio 300 glasova i Domagoj Vučić koji je dobio 235 glasova. U prvom je krugu treći bio Marko Križanec koji je dobio 135 glasova.



Ni jedan od vodećeg dvojca nema izravne veze s čelništvom stranke u smislu da bi ga on preferirao. Ovdje je u prvom redu riječ o prijeporima unutar lokalne organizacije čija je posljedica to što stranka već 15 godina nema gradonačelnika u ovom gradu, piše Novi list.

Najzanimljivija je borba u Zagrebu

Zanimljivija borba oko budućeg sastava Gradskog odbora Grada Zagreba. Kandidata je 80 za 55 mjesta, a birat će ih oko 400 izaslanika. I ovdje se ide na to da bi novo vodstvo željelo imati što veći broj sebi bliskih ljudi u ovom stranačkom tijelu. Pa su stoga na djelu i takozvani šalabahteri, odnosno popis kandidata koji se sugeriraju izaslanicima da ih u nedjelju zaokruže.

Prije četiri godine dok je zagrebačkim HDZ-om kadrovirao tadašnji glavni tajnik stranke Milijan Brkić, svi izabrani članovi Gradskog odbora bili su kandidati iz šalabahtera.

Na izborima u nedjelju birat će se i izaslanici za Opći izborni Sabor HDZ-a. Međutim, zbog situacije s epidemijom korone još nije određen točan datum njegovog održavanja, a nekakav okvirni termin je sredina siječnja sljedeće godine.

Na općem izbornom saboru birat će se deset članova Predsjedništva HDZ-a, te sastav Nacionalnog odbora, novog stranačkog tijela nastalog spajanjem dosadašnjeg Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora. Nakon završetka unutarstranačkih izbora HDZ će konačno imati sva stranačka tijela posložena u skladu sa stranačkim statutom usvojenim u svibnju 2018. na izvještajnom saboru stranke.

Komentari